single.php
. . . feiten Vergoedingen

Vergoeding voor stoppen met roken

Je verzekering betaalt maximaal één keer per jaar een vergoeding begeleiding voor stoppen met roken vanuit de basisverzekering.

Het gaat dan om begeleiding die onderzocht is en werkt. Het gaat hier bijvoorbeeld  om begeleiding van een stoppen-met-roken coach of een praktijkondersteuner.

Moet ik zelf ook iets betalen?

Je verzekering vergoedt begeleiding vanuit de basisverzekering. 

In het overzicht hieronder kun je opzoeken wat jouw zorgverzekeraar vergoedt:

Zorgverzekeraar  
Anderzorg ONVZ
Besured OZF Achmea
Bewuzt PNOzorg
CZ Pro Life
De Amersfoortse Promovendum
Ditzo Salland
DSW Stad Holland
FBTO UMC
Hema Univé
Interpolis VGZ
inTwente VvAA
IZA ZEKUR
IZZ Ziezo
Just Zilveren Kruis
Menzis Zorg en Zekerheid
Nationale Nederlanden ZorgDirect

Meer informatie over vergoeding

Staat je verzekering er niet bij? Klik hier. Lees meer over Stoppen met roken vergoeding op Ikstopnu.nl.

En als begeleiding en hulpmiddelen niet werken?

 

Helpt de behandeling niet? En wil je het op een andere manier proberen? Dan kan je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Je krijgt vaak ook een vergoeding voor andere behandelingen voor stoppen met roken. Behandelingen waarvan niet bekend is of ze werken. Voorbeelden zijn Allen Carr en lasertherapie.

Betaalt mijn verzekering ook als ik alleen pleisters wil?

Nee. Alleen als je begeleiding krijgt, dan krijg je een vergoeding voor nicotinepleisters en andere hulpmiddelen. Onder deze hulpmiddelen vallen:

  • Nicotinepleisters, smelttabletten, zuigtabletten en kauwgom. (Nicotine vervangende middelen)
  • Bupropion (Zyban), varenicline (Champix) en nortriptyline (Nortrilen) (medicijnen). -> alleen op recept van de arts te krijgen. 1Lees hier een uitgebreidere uitleg over de werkzaamheid en risico’s van varenicline

Standpunt Varenicline (merknaam Champix)

De werkzame stof in Champix, Varenicline, is een medicijn dat stoppen met roken ondersteunt. Varenicline is een medicijn dat in Nederland alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar is. Starten met deze medicatie moet gebeuren onder toezicht van een arts die tijdens de startperiode zorgvuldig monitort of de medicatie het gewenste effect heeft en of er geen bijwerkingen optreden. Er zijn ook andere medicijnen die op recept van een arts gebruikt kunnen worden bij stoppen met roken. Bovendien zijn er nicotinevervangende middelen (zoals pleisters en kauwgom) die ook zonder doktersrecept te koop zijn bij onder andere drogisterijen. Een arts kan bij het voorschrijven van medicatie die ondersteunt bij het stoppen met roken dus kiezen uit verschillende middelen. Nicotinevervangende middelen zijn volgens de richtlijnen de eerste keus wanneer een roker medicamenteuze ondersteuning wil gebruiken bij een stoppoging.

Het kopen van varenicline via internationale websites wordt ten sterkste afgeraden omdat het effect op andere medicatie en het toezicht van een arts ontbreken en er geen zicht is op de kwaliteit van de medicatie. Varenicline – dat wordt verkocht onder de naam merknaam Champix- wordt in de media soms in verband gebracht met een verhoogde kans op zelfdoding. Hiervoor wordt ook gewaarschuwd in het farmacotherapeutisch kompas: “Wees voorzichtig bij ernstige psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en ernstige depressieve stoornis omdat de veiligheid niet is vastgesteld. Stoppen met roken is in verband gebracht met verergering van onderliggende psychische aandoeningen (bv. depressie). Veranderingen in gedrag of in denken, angst en psychose, stemmingswisselingen, agressief gedrag, depressie en suïcidale gedachten en -gedragingen kunnen optreden, óók zonder vooraf bestaande psychiatrische aandoeningen of zonder gestopt te zijn met roken. Staak de behandeling onmiddellijk bij ernstige neuropsychiatrische symptomen (bv. stemmingsveranderingen of suïcidaal gedrag). De symptomen kunnen ook na staken aanhouden, zodat follow-up nodig blijft tot de symptomen verdwenen zijn”. Daarnaast is de veiligheid bij een aantal andere aandoeningen niet gegarandeerd of niet onderzocht. Voorzichtigheid is bij medicatie altijd geboden en daarom is het cruciaal dat iemand die start met medicatie tijdens het gebruik overlegt met een arts.

In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de generieke naam van medicatie gebruikt. De merknaam wordt genoemd voor herkenbaarheid van mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Stel een vraag
Scroll naar top