single.php
. . . hulp Welke medicijnen zijn er die kunnen ondersteunen bij stoppen met roken?

Welke medicijnen zijn er die kunnen ondersteunen bij stoppen met roken?

Vraag:

Welke medicijnen zijn er die kunnen ondersteunen bij stoppen met roken?

Antwoord:

Er bestaan medicijnen die de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken verminderen, zoals nicotinevervangers en medicijnen op recept. Medicatie werkt het beste als aanvulling op erkende begeleiding. Aan artsen en andere zorgverleners wordt geadviseerd om alleen medicatie aan te bieden in combinatie met erkende begeleiding door een zorgverlener of coach. Deze medicijnen worden ook alleen door de verzekering vergoed, als je begeleiding krijgt.

  • Bupropion (merknaam Zyban): een middel dat de behoefte aan roken en de ontwenningsverschijnselen van roken vermindert (valt onder de antidepressiva). Bupropion mag niet worden gebruikt door zwangeren, door patiënten met ernstige leverstoornissen, epilepsie of eetstoornissen. Dit medicijn kan worden gecombineerd met nicotinevervangers, maar kan de werking van andere medicijnen beïnvloeden.
  • Nortriptyline (merknaam Nortrilen): net als bupropion een middel dat bij de antidepressiva hoort. Het vermindert de behoefte aan roken en vermindert ontwenningsverschijnselen. Nortriptyline kan niet worden gebruikt door mensen met een hartaandoening.
  • Varenicline (merknaam Champix): dit middel bootst de effecten van nicotine in het lichaam na, en vermindert daardoor de behoefte aan roken. Varenicline mag niet worden gebruikt door zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met psychiatrische aandoeningen. Het kan niet gecombineerd worden met nicotinevervangers.

Je huisarts kan deze middelen voorschrijven en je begeleiden bij het stoppen met roken. Medicijnen als bupropion en varenicline mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding; nortriptyline alleen op strikte indicatie van de behandelend arts.

Meer informatie over deze medicijnen kun je hier vinden.

Standpunt Varenicline (merknaam Champix)

Varenicline is een medicijn dat stoppen met roken ondersteunt. Varenicline is een medicijn dat in Nederland alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar is. Starten met deze medicatie moet gebeuren onder toezicht van een arts die tijdens de startperiode zorgvuldig monitort of de medicatie het gewenste effect heeft en of er geen bijwerkingen optreden. Er zijn ook andere medicijnen die op recept van een arts gebruikt kunnen worden bij stoppen met roken. Bovendien zijn er nicotinevervangende middelen (zoals pleisters en kauwgom) die ook zonder doktersrecept te koop zijn bij onder andere drogisterijen. Een arts kan bij het voorschrijven van medicatie die ondersteunt bij het stoppen met roken dus kiezen uit verschillende middelen. Nicotinevervangende middelen zijn volgens de richtlijnen de eerste keus wanneer een roker medicamenteuze ondersteuning wil gebruiken bij een stoppoging.

Het kopen van varenicline via internationale websites wordt ten sterkste afgeraden omdat het effect op andere medicatie en het toezicht van een arts ontbreken en er geen zicht is op de kwaliteit van de medicatie. Varenicline – dat wordt verkocht onder de naam merknaam Champix- wordt in de media soms in verband gebracht met een verhoogde kans op zelfdoding. Hiervoor wordt ook gewaarschuwd in het farmacotherapeutisch kompas: “Wees voorzichtig bij ernstige psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en ernstige depressieve stoornis omdat de veiligheid niet is vastgesteld. Stoppen met roken is in verband gebracht met verergering van onderliggende psychische aandoeningen (bv. depressie). Veranderingen in gedrag of in denken, angst en psychose, stemmingswisselingen, agressief gedrag, depressie en suïcidale gedachten en -gedragingen kunnen optreden, óók zonder vooraf bestaande psychiatrische aandoeningen of zonder gestopt te zijn met roken. Staak de behandeling onmiddellijk bij ernstige neuropsychiatrische symptomen (bv. stemmingsveranderingen of suïcidaal gedrag). De symptomen kunnen ook na staken aanhouden, zodat follow-up nodig blijft tot de symptomen verdwenen zijn”. Daarnaast is de veiligheid bij een aantal andere aandoeningen niet gegarandeerd of niet onderzocht. Voorzichtigheid is bij medicatie altijd geboden en daarom is het cruciaal dat iemand die start met medicatie tijdens het gebruik overlegt met een arts.

In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de generieke naam van medicatie gebruikt. De merknaam wordt genoemd voor herkenbaarheid van mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Stel een vraag
Scroll naar top