single.php
. . . hulp Welke medicijnen zijn er die kunnen ondersteunen bij stoppen met roken?

Welke medicijnen zijn er die kunnen ondersteunen bij stoppen met roken?

Vraag:

Welke medicijnen zijn er die kunnen ondersteunen bij stoppen met roken?

Antwoord:

Er bestaan medicijnen die de ontwenningsverschijnselen van stoppen met roken verminderen. Deze werken het beste in combinatie met persoonlijke begeleiding en worden ook alleen door de verzekering vergoed, als je begeleiding krijgt.

  • Varenicline (merknaam Champix): dit middel bootst de effecten van nicotine in het lichaam na, en vermindert daardoor de behoefte aan roken.
  • Bupropion (merknaam Zyban): een middel dat de behoefte aan roken en de ontwenningsverschijnselen van roken vermindert (valt onder de antidepressiva).
  • Nortriptyline (merknaam Nortrilen): net als bupropion een middel dat bij de antidepressiva hoort. Het vermindert de behoefte aan roken en vermindert ontwenningsverschijnselen. Wel komen er bij dit middel relatief veel bijwerkingen voor.
  • In sommige landen wordt ook wel cytisine gebruikt, een middel dat net als varenicline de effecten van nicotine nabootst. Volgens onderzoek werkt het goed als stophulpmiddel, maar het is nog niet als zodanig geregistreerd en niet in Nederlandse apotheken verkrijgbaar.

Je huisarts kan deze middelen voorschrijven en je begeleiden bij het stoppen met roken. Medicijnen als varenicline en bupropion mogen niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding; nortriptyline alleen op strikte indicatie van de behandelend arts.

Meer informatie over deze medicijnen kun je hier vinden.

Stel een vraag
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Vergroot lettertype
Scroll naar top