Ga naar de inhoud

Alternatieve therapieën zoals hypnose en acupunctuur

Menu

In het kort

Van sommige manieren om te stoppen met roken weten we niet of ze werken. Die noemen we alternatieve therapieën. Voorbeelden zijn lasertherapie, acupunctuur of hypnose. Er is te weinig onderzoek naar gedaan. Of het onderzoek laat zien dat mensen die deze manier gebruiken niet gestopt blijven.

Alternatieve therapieën zijn te weinig onderzocht, of blijken niet te werken. Daarom raden we aan om een manier te gebruiken waarvan we weten dat het werkt. Zoals begeleiding met of zonder medicijnen. Maar voor sommige mensen werken alternatieve therapieën wel. Het belangrijkste is dat je een manier kiest die bij je past. Op deze pagina vind je meer informatie over alternatieve therapieën. 

Eenmalige bijeenkomsten

Bij een eenmalige bijeenkomst is er meestal één spreker en een publiek. Je betaalt voor een kaartje. De bijeenkomst duurt meestal 4 uur. Soms kun je bijeenkomst ook online volgen.

Tijdens een bijeenkomst wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe verslaving werkt. En de spreker vraagt waarom je eigenlijk rookt en waarom je wil stoppen. Daarna vertelt de spreker wat je kunt verwachten als je stopt.

Kost het geld?

Een kaartje voor een eenmalige bijeenkomst kost ongeveer € 100,-. Sommige verzekeraars vergoeden dit bedrag helemaal of deels. Check hier de voorwaarden.

Acupunctuur 

Bij acupunctuur worden er hele kleine naaldjes op bepaalde plekken in de huid geprikt. Dat zou ervoor zorgen dat pijn of spanning in spieren minder wordt. Of dat het lichaam zichzelf beter zou kunnen herstellen. En dat het ontwenningsverschijnselen kan verminderen. Maar hier is geen bewijs voor.

Kost het geld?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden geen acupunctuur. Een paar zorgverzekeraars vergoeden het wel, of deels. Je moet dan wel aanvullend verzekerd zijn. Check hier de voorwaarden.

Hypnose 

Een hypnotherapeut probeert ervoor te zorgen dat je ontspant. Sommige mensen ervaren een soort ‘trance’. De therapeut zegt daarna dingen om je te motiveren om te stoppen met roken en het vol te houden. Bijvoorbeeld dat je sterk bent, en gestopt kunt blijven. Het idee is dat je door deze positieve gedachten het stoppen volhoudt.  

Kost het geld? 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden geen hypnose. Een paar zorgverzekeraars vergoeden het wel, of deels. Je moet dan wel aanvullend verzekerd zijn. Check hier de voorwaarden.

Lasertherapie 

Tijdens lasertherapie verwarmt een laserapparaat punten in je huid. Dat zou ervoor zorgen dat stoffen zoals endorfine vrijkomen. Dat zou je helpen om gestopt te blijven. Maar daar is geen bewijs voor.  

Kost het geld? 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden geen lasertherapie. Een paar zorgverzekeraars vergoeden het wel, of deels. Je moet dan wel aanvullend verzekerd zijn. Check hier de voorwaarden.

De e-sigaret 

De e-sigaret is een elektrisch apparaat waar een vloeistof met nicotine in zit. Deze vloeistof wordt verwarmd en de damp adem je in. Je noemt dit ook wel ‘dampen’ of ‘vapen’.

De e-sigaret is ontwikkeld om mensen te helpen stoppen met roken. Maar onderzoek laat zien dat dit niet goed werkt. De meeste mensen gaan weer sigaretten roken. Of ze doen het allebei: roken en vapen. Ook is de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid en verslavend.

Daarom adviseren wij om eerst andere manieren te gebruiken om te stoppen met roken. Zoals begeleiding met of zonder medicijnen. Dat is de beste manier om te stoppen.

Voor sommige mensen werkt de e-sigaret wel. Wil je stoppen met roken met de e-sigaret?

Kost het geld? 

De e-sigaret en vloeistoffen krijg je niet vergoed door je zorgverzekering. Je moet die dus zelf betalen.  

Lees hier meer over stoppen met roken met de e-sigaret (vape)

Gaby wilde stoppen met roken door een e-sigaret te gebruiken. Bekijk deze video om te horen hoe dat is gegaan!

Mindfulness 

Bij een mindfulness training leer je om je heel bewust te zijn van je gevoelens, gedrag en gedachten. Zonder daarover te oordelen. Mindfulness kan ervoor zorgen dat je meer begrip en controle krijgt over je gedachten. Ook over waarom je rookt of wilt stoppen. Dat zou kunnen helpen om het stoppen vol te houden. Maar daar is geen bewijs voor.  

Kost het geld? 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden geen mindfulness training. Een paar zorgverzekeraars vergoeden het wel, of deels. Je moet dan wel aanvullend verzekerd zijn. Check hier de voorwaarden.

Promotional

We zijn er voor jou

Voor vragen en motivatie. Of een luisterend oor. Je kunt gratis met onze Stoplijn bellen: 0800-1995 of chatten.
Neem contact op
Aan de slag
Wat geldt voor jou?
Ik twijfel over stoppen Ik wil stoppen met roken Hoe hou ik vol? Ik heb weer gerookt
0800-1995