single.php
. . . hulp Medicijnen

Medicijnen

Naast erkende begeleiding door een zorgverlener of coach kan je medicatie aangeboden krijgen. Medicatie vergroot de kans om succesvol te stoppen, maar het zijn geen wondermiddelen. Het is ook erg belangrijk dat je gemotiveerd bent om te stoppen. De kans dat stoppen met roken lukt, is het grootst als je gebruik maakt van erkende begeleiding door een zorgverlener of coach en medicatie. Onder medicatie vallen nicotinevervangers en medicijnen op recept.

Nicotinevervangers

 • Nicotinevervangers zijn verkrijgbaar in pleisters, kauwgum, mondspray en tabletten.
 • De keus voor een van de nicotinevervangers kan worden gemaakt op basis van persoonlijke voorkeur, indicatie, de prijs en het soort bijwerkingen (variërend van irritatie aan mond en keel, hikken, kuchen, slecht slapen, tot tand-, maag- en darmklachten).
 • Nicotinevervangers zijn zonder recept verkrijgbaar, maar kunnen ook in combinatie met begeleiding door een arts worden voorgeschreven. Dit wordt meestal vergoed door de zorgverzekering.
 • De kans dat stoppen met roken lukt, is het grootst als je gebruik maakt van erkende begeleiding door een zorgverlener of coach en nicotinevervangers. De zorgverlener kan je helpen om te bepalen hoeveel nicotinevervanger je nodig hebt.
 • Naar nicotinevervangers is veel onderzoek gedaan. Er is veel bekend over de veiligheid en werking. De bijwerkingen zijn beperkt.

Daarom zijn nicotinevervangers de eerste keus voor een medicijn bij stoppen met roken.

Andere medicijnen

Onderstaande medicijnen kunnen helpen om ontwenningsverschijnselen te verminderen en ze kunnen de trek in roken verminderen. Deze medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar en worden altijd in combinatie met erkende begeleiding door een zorgverlener of coach voorgeschreven. Alle drie kunnen ze bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, droge mond, hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen. Daarnaast hebben ze ook elk aparte bijwerkingen.

 • Bupropion (merknaam Zyban)
  Bupropion mag niet worden gebruikt door zwangeren, door patiënten met ernstige leverstoornissen, epilepsie of eetstoornissen. Dit medicijn kan worden gecombineerd met nicotinevervangers, maar kan de werking van andere medicijnen beïnvloeden.
 • Nortriptyline (merknaam Nortrilen)
  Dit middel helpt vooral rokers die willen stoppen met roken en een stemmingsstoornis hebben (somber, depressief). Nortriptyline kan niet worden gebruikt door mensen met een hartaandoening.
 • Varenicline (merknaam Champix)
  Varenicline mag niet worden gebruikt door zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met psychiatrische aandoeningen. Het kan niet gecombineerd worden met nicotinevervangers.

Vergoeding

Medicatie wordt alleen vergoed wanneer je ook begeleiding krijgt van een erkende aanbieder. Lees hier meer informatie over vergoedingen.

Wil je meer weten over nicotinevervangers en medicijnen, klik dan hier.

Stel een vraag
Scroll naar top