single.php
. . . hulp Kun je stoppen met roken met hulp van een e-sigaret?

Kun je stoppen met roken met hulp van een e-sigaret?

Volgens sommige onderzoekers lukt het veel rokers om te stoppen met hulp van een e-sigaret. Toch vinden niet alle wetenschappers de e-sigaret een goede manier om te stoppen met roken. De e-sigaret is namelijk schadelijk voor de gezondheid.

Mensen die stoppen met roken met hulp van de e-sigaret doen dat meestal omdat ze denken dat de e-sigaret minder schadelijk is. Het klopt dat er minder kankerverwekkende stoffen zitten in de damp van een e-sigaret. Toch is de e-sigaret niet ongevaarlijk. In de damp zitten alsnog kankerverwekkende stoffen en fijnstof. Daarvan kun je problemen met de gezondheid krijgen.

Lees meer over de risico’s van de e-sigaret

Stoppen met hulp van een e-sigaret

Sommige rokers stoppen de verslaving aan nicotine met hulp van de e-sigaret. Ze doen steeds minder nicotine in de e-vloeistof. Op die manier krijgen ze steeds minder nicotine binnen, waardoor de persoon langzaam kan wennen aan steeds minder nicotine. Maar uit de praktijk blijkt dat de e-sigaret meestal een vervanging is van roken. In een onderzoek bij Nederlandse gebruikers van de e-sigaret gaf ruim de helft van de mensen aan dat ze in ieder geval een aantal maanden wilden doorgaan met de e-sigaret1Lees meer over dat onderzoek in de Factsheet elektronische sigaretten van het Trimbos-instituut uit april 2020..

Kom meer te weten over de e-sigaret en stoppen met roken.

Andere manieren om te stoppen met roken

Er zijn ook andere manieren om te stoppen met roken. Als je wilt stoppen met roken is de kans op succes het grootst wanneer je erkende begeleiding door een zorgverlener of coach krijgt en daarnaast nicotinevervangers of medicijnen op recept gebruikt.

Lees meer over begeleiding bij stoppen met roken

Stel een vraag
Scroll naar top