single.php
. . . hulp Tips stoppen met roken

Tips stoppen met roken

1. Kies een stopdatum

Heb je besloten om te stoppen? Kies dan een stopdatum tussen nu en 4 weken! Het kan handig zijn om hierbij rekening te houden met momenten waarop je mogelijk veel stress hebt of gewend bent veel te roken. Je kunt er voor kiezen om je stopdatum na een mogelijk moeilijk moment te plannen. Bijvoorbeeld na een feestje.

2. Hulp bij stoppen

Als je gaat stoppen, kun je kiezen op dat helemaal op eigen kracht te doen of om extra hulp te krijgen. Al wil het merendeel van de rokers liever gestopt zijn, slechtst 3-5 % slaagt er in om dat op eigen kracht te doen. Met hulp verdubbel of verdrievoudig je je kans om succesvol te stoppen.

3. Krijg advies

Heb je geen idee of stoppen voor jou lastig is? Neem contact met ons op en krijg advies.

4. Kiezen van begeleiding

Ga je stoppen met hulp? Kies dan eerst welke vorm van begeleiding.
Een coach helpt je met het voorbereiden van het stoppen en met het volhouden van het niet roken. Dat kan telefonisch, in een persoonlijk contact of in groepsverband. Meer info hierover kun je hier vinden. Wil je een coach bij jou in de buurt, kijk dan hier voor adressen.

5. Andere hulpmiddelen

Er zijn ook nicotinevervangers en medicijnen op recept die het gemakkelijker maken om te stoppen. De kans dat stoppen met roken lukt, is het grootst als je gebruik maakt van erkende begeleiding door een zorgverlener of coach samen met medicatie. De medicatie dient ter ondersteuning van de begeleiding. Onder medicatie vallen nicotinevervangers en medicijnen op recept. Wil je meer weten over nicotinevervangers en medicijnen op recept, klik dan hier.

6. Afspraak huisarts

Wil je hulp bij het stoppen met roken?  Maak dan een afspraak bij je huisarts zodat die je kan helpen om een plan te maken. De huisarts kan naast begeleiding ook medicatie aanbieden. Onder medicatie vallen nicotinevervangers en medicijnen op recept.

Maak ruim voor je stopdatum een afspraak. Een goede voorbereiding kan helpen bij het stoppen. Zo moet je medicijnen die je op recept krijgt twee weken voor de stopdatum beginnen in te nemen.

7. Voorbereiding

Je hebt nu mooi de tijd om jezelf en je huis voor te bereiden. Denk goed na wat voor jou werkt. Veel mensen krijgen zin in een sigaret als ze een pakje zien. Is dat ook zo voor jou? Doe dan alles wat je aan roken doet denken het huis uit, zoals alle sigaretten, asbakken, aanstekers etc.

8. Zoek steun

Zijn er mensen in jouw omgeving die je zouden kunnen steunen bij het stoppen? Vraag dan of zij je willen helpen.
Je kunt hiervoor ook social media gebruiken.

9. Meer informatie

Meer informatie en tips over stoppen met roken kun je vinden
in de folder ‘Wat je zou moeten weten over stoppen met roken’ van het Trimbos-instituut. Deze kun je gratis downloaden.

10. Heb je vragen?

Heb je vragen, nu of als je gestopt bent, kun je contact opnemen met de Stoplijn: 0800 1995.

Bezoek Ikstopnu.nl voor meer tips over stoppen met roken.

Standpunt Varenicline (merknaam Champix)

Varenicline is een medicijn dat stoppen met roken ondersteunt. Varenicline is een medicijn dat in Nederland alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar is. Starten met deze medicatie moet gebeuren onder toezicht van een arts die tijdens de startperiode zorgvuldig monitort of de medicatie het gewenste effect heeft en of er geen bijwerkingen optreden. Er zijn ook andere medicijnen die op recept van een arts gebruikt kunnen worden bij stoppen met roken. Bovendien zijn er nicotinevervangende middelen (zoals pleisters en kauwgom) die ook zonder doktersrecept te koop zijn bij onder andere drogisterijen. Een arts kan bij het voorschrijven van medicatie die ondersteunt bij het stoppen met roken dus kiezen uit verschillende middelen. Nicotinevervangende middelen zijn volgens de richtlijnen de eerste keus wanneer een roker medicamenteuze ondersteuning wil gebruiken bij een stoppoging.

Het kopen van varenicline via internationale websites wordt ten sterkste afgeraden omdat het effect op andere medicatie en het toezicht van een arts ontbreken en er geen zicht is op de kwaliteit van de medicatie. Varenicline – dat wordt verkocht onder de naam merknaam Champix- wordt in de media soms in verband gebracht met een verhoogde kans op zelfdoding. Hiervoor wordt ook gewaarschuwd in het farmacotherapeutisch kompas: “Wees voorzichtig bij ernstige psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en ernstige depressieve stoornis omdat de veiligheid niet is vastgesteld. Stoppen met roken is in verband gebracht met verergering van onderliggende psychische aandoeningen (bv. depressie). Veranderingen in gedrag of in denken, angst en psychose, stemmingswisselingen, agressief gedrag, depressie en suïcidale gedachten en -gedragingen kunnen optreden, óók zonder vooraf bestaande psychiatrische aandoeningen of zonder gestopt te zijn met roken. Staak de behandeling onmiddellijk bij ernstige neuropsychiatrische symptomen (bv. stemmingsveranderingen of suïcidaal gedrag). De symptomen kunnen ook na staken aanhouden, zodat follow-up nodig blijft tot de symptomen verdwenen zijn”. Daarnaast is de veiligheid bij een aantal andere aandoeningen niet gegarandeerd of niet onderzocht. Voorzichtigheid is bij medicatie altijd geboden en daarom is het cruciaal dat iemand die start met medicatie tijdens het gebruik overlegt met een arts.

In uitingen van het Trimbos-instituut wordt zoveel mogelijk de generieke naam van medicatie gebruikt. De merknaam wordt genoemd voor herkenbaarheid van mensen die het middel (willen) gebruiken en hier meer informatie over willen.

Stel een vraag
Scroll naar top