single.php
. . . hulp Wat is cytisine of Decitagan?

Wat is cytisine of Decitagan?

Al enige tijd is bekend dat cytisine, ook wel bekend onder de merknaam Decigatan, effectief is bij stoppen met roken. Het is in Nederland geregistreerd als medicijn vanaf 1 maart 2022 en is vanaf 1 september 2022 alleen via een recept van je (huis)arts verkrijgbaar. Cytisine is een natuurlijke variant van varenicline (Champix). De werking van cytisine kan daarmee vergeleken worden.

Het middel is een stuk goedkoper dan Champix. Ook voor cytisine geldt dat een combinatie van het middel en begeleiding door een stoppen-met-roken coach in veel gevallen het beste resultaat geeft. Het is geen wondermiddel dat iemand zomaar van het roken af helpt. Het is bij de apotheek verkrijgbaar onder de naam Decigatan. Het middel wordt (nog niet) vergoed.

Tabex
Cytisine kan ook via internet besteld worden onder de naam Tabex. Daar zitten risico’s aan, bijvoorbeeld dat het niet is gecontroleerd, je niet weet wat de juiste dosering is en dat je huisarts en apotheek je niet kunnen waarschuwen voor eventuele problemen. Ook wordt het niet vergoed als je Tabex bestelt. Het bijwerkingencentrum Lareb heeft drie meldingen ontvangen van psychose na gebruik van het niet geregistreerde geneesmiddel Tabex®. Lees hier gehele artikel van Lareb hier.

Niet geschikt voor
Cytisine heeft vergelijkbare bijwerkingen als varenicline. Daarnaast geldt dat mensen met een (risico op) psychiatrische ziekte dit geneesmiddel niet mogen gebruiken.  Ook is het middel niet geschikt voor

  • mensen met verschillende vormen van hart- en vaatziekten, zwangere vrouwen en tijdens het geven van borstvoeding. Het is niet bekend of het middel veilig gebruikt kan worden door mensen met nier- of leverproblemen, 65-plussers en jongeren. Het middel heeft effect op de werkzaamheid van een aantal medicijnen en daarom moet de dosering daarvan worden bijgesteld of goed door een arts worden gecontroleerd;
  • mensen die lijden aan ischemische hartziekten, hartfalen, hypertensie, pheochromocytoma, atherosclerose en andere perifere vaatziekten, maag- en darmzweren, gastro-oesofageale refluxziekte, hyperthyreoïdie, diabetes of schizofrenie extra voorzichtig moeten zijn als zij dit middel gebruiken.

Er is bewijs dat cytisine, vergeleken met placebo, leidt tot een groter percentage rokers dat stopt met roken. Maar, gezien de bijwerkingen van het middel, is het advies om eerst gebruik te maken van andere middelen die minder bijwerkingen geven zoals nicotinevervangers.

Kom meer te weten over stoppen met roken met behulp van cytisine of Decigatan.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top