single.php
. . . hulp Wat zijn nicotinevervangers?

Wat zijn nicotinevervangers?

CategorieStoppen met rokenIngestuurd op6-dec-2019


Vraag:

Wat zijn nicotinevervangers?

Antwoord:

Nicotinevervangers zijn middelen waarin de stof nicotine zit. Uit onderzoek weten we dat stoppen met roken vaker succesvol is als je begeleiding door een coach aanvult met medicatie zoals nicotinevervangers. Je hebt door gebruik van nicotinevervangers minder last van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken.

  • De middelen worden vergoed door de verzekering wanneer als je het gebruik ervan combineert met erkende begeleiding door een zorgverlener of coach. Dit is omdat je op die manier de grootste kans hebt dat het stoppen lukt. Er zijn verschillende vormen van erkende begeleiding, bijvoorbeeld in een groep, persoonlijk of telefonisch.
  • Het is heel belangrijk om een juiste dosering te gebruiken. Alleen dan worden de ontwenningsverschijnselen effectief onderdrukt. Een arts kan helpen inschatten hoeveel je nodig hebt.
  • De combinatie van verschillende typen nicotinevervangers werkt beter dan het gebruik van één enkel type. Pleisters geven langzaam nicotine af, terwijl de nicotine uit kauwgom, spray of tabletjes heel snel wordt opgenomen. Een handige combinatie is bijvoorbeeld nicotinepleisters voor een basisniveau nicotine in je bloed, met kauwgom voor de moeilijke momenten.

Je kan nicotinevervangers zelf kopen bij de drogist. Ze kunnen ook in combinatie met begeleiding door een arts worden voorgeschreven. Een huisarts of andere begeleider kan je adviseren over hoe en hoeveel je het beste kan gebruiken. Dit vergroot de kans dat het stoppen met roken lukt. Dit wordt meestal vergoed door de zorgverzekering.

Bij zwangerschap is begeleiding door een arts of verloskundige noodzakelijk als je nicotinevervangers wilt gebruiken.

Meer informatie over nicotinevervangers.


Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top