single.php
. . . hulp Wat zijn nicotinevervangers?

Wat zijn nicotinevervangers?

Categorie
Stoppen met roken
Ingestuurd op
6-dec-2019

Vraag:

Wat zijn nicotinevervangers?

Antwoord:

Nicotinevervangers zijn middelen waarin de stof nicotine zit. Uit onderzoek weten we, dat stoppen met roken vaker succesvol is als je deze middelen gebruikt. Je kunt zo de rookverslaving in stapjes afbouwen: eerst de gewoonte van het roken afleren, dan pas het gebruik van nicotine verminderen. Je hebt op die manier minder last van de lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken.

  • De middelen worden vergoed door de verzekering, maar alleen als je het gebruik ervan combineert met persoonlijke begeleiding. Dit is omdat je op die manier de grootste kans hebt dat het stoppen lukt.
  • Het is heel belangrijk om een voldoende hoge dosering te gebruiken. Alleen dan worden de ontwenningsverschijnselen effectief onderdrukt. Een arts kan helpen inschatten hoeveel je nodig hebt.
  • De combinatie van verschillende typen nicotinevervangers werkt beter dan het gebruik van één enkel type. Pleisters geven langzaam nicotine af, terwijl de nicotine uit kauwgom, spray of tabletjes heel snel wordt opgenomen. Een handige combinatie is bijvoorbeeld nicotinepleisters voor een basisniveau nicotine in je bloed, met kauwgom voor de moeilijke momenten.

Je kan nicotinevervangers zelf kopen bij de drogist. Maar het is altijd nuttig om je te laten adviseren door je huisarts of een andere begeleider over hoe en hoeveel je het beste kan gebruiken. Bij zwangerschap is begeleiding door een arts of verloskundige noodzakelijk.

Meer informatie over nicotinevervangers kun je hier vinden.


Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top