Antwoord

Categorie
Voor professionals
Ingestuurd op
24-nov-2017

Vraag:

Welke stoppen-met-roken-interventies worden er in Nederland aangeboden voor jongeren?

Antwoord:

  • De database van RIVM Centrum Gezond Leven bevat in juni 2013 38 interventies gericht op roken, waarvan er 11 gericht zijn op het ondersteunen van mensen die willen stoppen.
  • Van deze interventies gericht op stoppen met roken draagt er één het predicaat waarschijnlijk effectief (dit is “stoppen-met-roken op maat 2.0” van de universiteit Maastricht), en  is er geen één bewezen effectief.
  • Van 11 stoppen-met-roken interventies in de RIVM Centrum gezond Leven database is er slechts één ontwikkeld voor jongeren. Dit is de interventie “smoke Alert”.  Smoke Alert draagt het predicaat ‘theoretisch goed onderbouwd’.
  • Smoke Alert is een eenmalig advies op maat voor zowel niet-rokers als rokers. Het moedigt rokers aan om te stoppen, maar biedt geen verdere hulp of ondersteuning. 
  • Verschillende instellingen in Nederland bieden stoppen-met-roken websites, zelftests en soms interventies voor jongeren via internet aan. Een precies overzicht van deze interventies, waar ze op gebaseerd zijn, en of er onderzoek naar de effectiviteit is gedaan, ontbreekt.

Zoek opnieuw
Stel uw vraag