Prenatale zorg/ V-MIS

Risico's

Roken tijdens de zwangerschap vergroot het risico op complicaties, ernstige gezondheidsproblemen bij het kind, overlijden van het kind en nadelige gevolgen op de lange termijn, zoals gedragsproblemen en verminderd cognitief functioneren. Ook meeroken, bijvoorbeeld omdat de partner rookt, vergroot de risico’s.

  • Zie ‘Rond de zwangerschap'  voor meer informatie over de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap
  • Zie Hulpmiddelen: medicatie voor informatie over nicotinevervangende middelen tijdens de zwangerschap
De factsheet Roken en zwangerschap kunt u hier downloaden.

Praktijkadvies gebruik nicotinevervangende middelen in de zwangerschap (2018) kunt u hier downloaden.

Training

De V-MIS is een stoppen-met-rokeninterventie om zwangere vrouwen en hun partners te begeleiden bij het stoppen met roken. In de V-MIS training krijgen verloskundigen en gynaecologen meer informatie over de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap, over verslaving en stoppen met roken. Ook leert u werken met het stappenplan van de V-MIS en worden gespreksvaardigheden geoefend door middel van rollenspellen.

De V-MIS is ontwikkeld en onderzocht op effectiviteit door Universiteit Maastricht en STIVORO. Er werd aangetoond dat met inzet van de methode 19% van de rokende vrouwen na het eerste consult stopt; bij de controlegroep was dit 7%. Zes weken na de bevalling was 21% van de vrouwen daadwerkelijk gestopt met roken na inzet van de V-MIS, tegenover 12% in de controlegroep (De Vries et al, 2006).  

Praktische informatie training

 

Doelgroep: Verloskundigen en gynaecologen
Duur: 3 uur
Groepsgrootte: 8-12 deelnemers
Accreditatie: 3 punten via KNOV, NVOG en het kwaliteitsregister V&V / Register Zorgprofessionals
Kosten:  €925,- excl. trainingsmateriaal, reiskosten en extra reistijd trainer (prijs per groep). In de opleidingen tot verloskundige wordt de training gratis aangeboden.
Locatie: incompany
Contactpersoon: Meer informatie of aanmelden? Mail naar: academie@trimbos.nl.
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Sanne de Josselin de Jong, sjosselindejong@trimbos.nl.

E-learning

De nieuwe multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start is een initiatief van de Taskforce Rookvrije Start. Deze e-learning is bedoeld voor alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders. In de e-learning bespreken we de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over stoppen met roken vorm kan krijgen en welke gesprekstechnieken daarbij belangrijk zijn. Ook leren deelnemers hoe en naar wie ze (aanstaande) ouders kunnen doorverwijzen. Hier vindt u meer informatie over de e-learning.

De e-learning kan in combinatie met de V-MIS training aangevraagd worden. De training is een mooie manier om met de opgedane kennis en vaardigheden te oefenen in de praktijk.

Beleid

Door beleid op te stellen zijn de afspraken helder voor collega’s en kunnen rokende zwangeren structureel en effectief worden begeleid. De KNOV, NVOG en het Trimbos-instituut hebben een handreiking opgesteld voor het opstellen van beleid voor stoppen-met-rokenbegeleiding van zwangere vrouwen. De handreiking biedt informatie, voorbeelden en praktische tools voor:

  • het formuleren van uitgangspunten voor beleid;
  • het opstellen van een werkgroep;
  • het organiseren van deskundigheid binnen het VSV;
  • het in kaart brengen van doorverwijsmogelijkheden;
  • het registreren en uitwisselen van gegevens;
  • het evalueren van het beleid.

Materialen