single.php
. . . professionals rookvrij-opgroeien Rookvrije Generatie

Rookvrije Generatie

Elke dag beginnen ongeveer 100 kinderen met roken, jaarlijks zo’n 37.000. Dat gebeurt niet vanzelf. Kinderen doen anderen na. Ze zien overal glimmende, aantrekkelijke pakjes die hen verleiden. En zelfs als ze nooit gaan roken, krijgen ze op veel plaatsen andermans rook binnen, of roken mee tijdens de zwangerschap. Het wordt tijd dat ouders en kinderen kunnen kiezen voor een rookvrije jeugd.

Met de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ wordt volop ingezet op bescherming van onze kinderen tegen rook en tegen de verleiding om te beginnen met roken. Want ondanks het feit dat roken steeds minder normaal wordt, kunnen ouders en kinderen nog steeds niet kiezen voor opgroeien zonder blootstelling aan tabak (roken, meeroken en de verleiding van sigarettenpakjes). Daarom is het doel van de rookvrije generatie dat kinderen in elke fase van het opgroeien worden beschermd tegen (mee)roken en de verleiding.

Rookvrije generatie is realiseerbaar

De rookvrije generatie is een initiatief van Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. Samen met zoveel mogelijk andere organisaties, het publiek en de politiek willen zij deze droom realiseren. Ieders hulp is welkom. Rokers kunnen het goede voorbeeld geven door niet bij kinderen te roken; organisaties kunnen rookvrij worden en de politiek kan maatregelen nemen om de kinderen te beschermen.

De weg naar een rookvrije generatie

De weg naar een rookvrije generatie volgt het opgroeiende kind. Ouders van kinderen die geboren worden vanaf 2017 kunnen hun kinderen rookvrij laten opgroeien, en dat begint al tijdens de zwangerschap. Vanaf 2016 zouden huisartsen en verloskundigen zwangere rooksters optimaal moeten adviseren en begeleiden om te stoppen. Na de geboorte blijven de ouders goede adviezen ontvangen door consultatiebureaus om hun pasgeboren kinderen te beschermen. Aansluitend volgen rookvrije speeltuinen, kinderopvang, scholen, sportverenigingen enzovoort. Uiteindelijk krijgt deze generatie zo een kindertijd en jeugd die vrij is van rook, meeroken en de verleiding om te gaan roken.

Lees ook antwoorden op veelgestelde vragen over het oprichten van rookvrije zones.

Brede steun

Het draagvlak voor een rookvrije generatie is groot, zo bleek uit Motivaction-onderzoek (maart 2015) in opdracht van de drie fondsen. Met de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ is het startschot gegeven voor een beweging die werkelijkheid kan worden als iedereen zijn steentje bijdraagt. Hoe mooi zou het zijn als de jaarlijkse toename van 37.000 nieuwe rokers onder de jeugd wordt gestopt?

Op de website is alle informatie over de rookvrije generatie te vinden en de wijze waarop je daaraan kunt bijdragen: www.rookvrijegeneratie.nl.

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top