single.php
. . . professionals rookvrij-opgroeien Wachtkamervideo roken & zwangerschap

Wachtkamervideo roken & zwangerschap

Voor zorgverleners is de tijd die zij met cliënten kunnen besteden, maar kort. Soms té kort, om alle onderwerpen aan bod te laten komen. Terwijl cliënten soms een tijd moeten wachten, voor zij aan de beurt zijn. Waarom niet die wachttijd nuttig besteden? Een voorlichtingsvideo in de wachtkamer kan helpen met het alvast aankaarten van onderwerpen, zodat een cliënt erover nadenkt.
Het Trimbos-instituut en de NVOG publiceerde een geluidloze wachtkamervideo, die een van de belangrijkste gezondheidsboodschappen voor zwangere vrouwen voor het voetlicht brengt: stop met roken.

De video werd vandaag gelanceerd in aanwezigheid van de staatsecretaris van Rijn bij de aftrap van de Taskforce Rookvrije Start. De Taskforce bestaat uit vertegenwoordigers van alle professionals die te maken hebben met (aanstaande) ouders. Zij zetten zich samen met landelijke partners en het ministerie van VWS in voor een rookvrije zwangerschap en rookvrij opgroeien.

Het beste is om ruimte tijd voorafgaand aan de zwangerschap te stoppen met roken. Een aanzienlijk deel van de vrouwen stopt ook voordat of zodra ze zwanger zijn. Toch blijft maar liefst 8,6% van de zwangere vrouwen de hele zwangerschap lang dagelijks roken, met name de laagopgeleide vrouwen (TNO, 2015). De gevolgen voor het ongeboren kind zijn groot. Het kind krijgt door het roken te weinig zuurstof en voedingsstoffen, waardoor het zich minder goed kan ontwikkelen en een grotere kans heeft op een veelvoud aan gezondheidsproblemen. Zo snel mogelijk stoppen is letterlijk van levensbelang.

In de geluidloze video wordt het onderwerp stoppen met roken op een positieve manier aangekaart. De video is zo gemaakt, dat het geschikt is voor de wachtkamer: de boodschap is duidelijk ook als je maar een gedeelte ziet, het tempo ligt laag zodat het gemakkelijk te volgen is en de boodschap is zoveel mogelijk visueel.

Eerder lanceerde het Trimbos al een video over roken & zwangerschap mét geluid, waarin ook zwangere vrouwen die zijn gestopt zelf aan het woord komen. Ook zijn er verschillende spin-offs:

Hier kunt u de selectie van publicaties over Roken en Zwangerschap van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging vinden.

Download filmpje

Bent u zorgverlener en hebt u (wel eens) te maken met vrouwen die zwanger zijn of willen worden? Download dan hier de geluidloze wachtkamervideo. Zo kunt u het onderwerp roken alvast op een positieve manier introduceren. 

Download powerpoint

Het is ook mogelijk de informatie te tonen middels een powerpoint presentatie. U kunt deze hier downloaden.

 

Stel een vraag
Scroll naar top