single.php

Verzekering

In 2018 wordt één programma voor stoppen met roken vergoed vanuit de basisverzekering.1 De kosten vallen wel onder het eigen risico. De vergoeding geldt alleen voor begeleiding waarvan is aangetoond dat het werkt, bij aanbieders met wie de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit verschilt dus per zorgverzekering. Overige vormen van ondersteuning, zoals hypnotherapie, zijn soms in een aanvullend pakket opgenomen.

De vergoeding van hulp bij stoppen met roken is van belang, omdat de kans dat een poging succesvol is op langere termijn groter is bij gebruik van bepaalde hulpmiddelen of ondersteuning.2 Ook kan de vergoeding van hulp waarschijnlijk de drempel verlagen om te stoppen met roken. In 2012 bleek dat een mediacampagne om bekendheid te geven aan de bestaande vergoeding voor stoppen met roken, zorgde voor een significante toename in stoppogingen en ook meer succesvolle pogingen.3

Klik hier voor meer informatie over hoe de vergoeding is vormgegeven. 

Bronnen

1. Rijksoverheid (2018). Wat zit er in het basispakket van de zorgverzekering?
2. Hartmann-Boyce, J., Stead, L. F., Cahill, K., & Lancaster, T. (2013). Efficacy of interventions to combat tobacco addiction: Cochrane update of 2012 reviews. Wiley Online Library: The Cochrane Collaboration.
3. Nagelhout, G. E. (2014). Effectiveness of a national reimbursement policy and accompanying media attention on use of cessation treatment and on smoking cessation: a real-world study in the Netherlands. Tobacco Control, 0, 1-7.

Declaratieformulier
Het uniforme declaratieformulier voor Stoppen met Roken Zorg kunt u hier downloaden.

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top