single.php
. . . professionals stoppen-met-roken1 Hulpmiddelen

Hulpmiddelen

Ieder jaar doen naar schatting 1 miljoen rokers een poging om te stoppen. In 2014 gebruikte veertig procent van deze mensen een hulpmiddel om te stoppen. Dat is veel meer dan eerdere jaren. De opkomst van de e-sigaret is een belangrijke verklaring voor de groei.
De behandelrichtlijnen bevelen gebruik van bewezen effectieve hulpmiddelen dan ook aan.1-2

Gebruik van een bewezen effectief hulpmiddel bij stoppen met roken vergroot de kans op succes. Van de volgende hulpmiddelen is aangetoond dat deze de succeskans vergroten:

Begeleiding door middel van gesprekken is over het algemeen effectiever dan alleen zelfhulpmateriaal, zoals folders en online informatie. Rookt een patiënt gemiddeld meer dan tien sigaretten per dag? Dan bevelen wij een combinatie van medicatie en begeleiding aan. De effectiviteit van de hulp bij stoppen met roken is groter als deze wordt uitgevoerd door daartoe opgeleide begeleiders.

Bronnen

1. Trimbos-instituut i.s.m. TNS-NIPO (2015). Kerncijfers Roken in Nederland 2014. Gegevens van de International Tobacco Control Survey. Utrecht. 2015.
2. Trimbos-instituut i.s.m. NHG (2016). Richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving, herziening 2016. Utrecht.

Formulier Stoppen met Roken

Het Landelijk Uniform Aanvraagformulier Stoppen met Rokenzorg kunt u hier downloaden. Dit formulier wordt door de behandelaar ingevuld. Per jaar wordt er één stoppoging vergoed.

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top