Good practice

Polikliniek Longziekten van het Maasstad Ziekenhuis

In oktober 2014 heeft de polikliniek Longziekten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland meegedaan aan de landelijke actie Stoptober.
De positieve insteek die in de campagne was gekozen sprak het ziekenhuis aan. Iedere roker – medewerker, patiënt of bezoeker – kon zich aanmelden bij de polikliniek Longziekten, naast de inschrijving op www.stoptober.nl. De poli biedt ook bij Stoptober intensieve gedragsmatige ondersteuning eventueel aangevuld met medicatie.
Het ziekenhuis heeft zich voor de werving van deelnemers aan Stoptober patiënten, bezoekers en medewerkers gericht. Via een bericht op intranet en in het personeelsblad, door Stoptoberposters en –flyers op te hangen, door een bericht in de regionale kranten, door mond-tot-mondreclame en natuurlijk door de aandacht voor Stoptober op radio en TV is de oproep om zich aan te melden voor Stoptober verspreid.

Stoprokenpakket

Daarnaast ontvingen de deelnemers ter aanmoediging een Stoprokenpakket (zie afbeelding), dat was samengesteld met de hulp van verschillende sponsoren. Dit pakket bestond onder andere uit een flesje water, pakje druivensuiker, zoethout, een appeltje, zakjes soep, een stressballetje, een bespaarmeter en een “verboden te roken-sticker”.

Rianne Hensen, longverpleegkundige en rookstopcoach: “We hadden met de pakketten gerekend op 100 mensen, maar dat aantal pakketten moest in rap tempo worden uitgebreid.” Uiteindelijk hebben er in 2014, 134 mensen via het ziekenhuis meegedaan aan Stoptober. Onder de deelnemers waren ook veel medewerkers van het ziekenhuis!
Naast de Stoptober-app en de Stoptober Facebookpagina heeft het Maasstad Ziekenhuis zelf een Stoptober-nieuwsbrief uitgebracht voor de deelnemers.

75% hield niet-roken vol!

Direct na afloop van Stoptober heeft het Maasstad Ziekenhuis een kleine enquête gehouden, die vooral door medewerkers is beantwoord. Uit de teruggestuurde formulieren bleek dat 75% het niet-roken had volgehouden, zo’n 10% had het aantal sigaretten geminderd en nog eens 10% gaf aan dat het nu niet was gelukt maar dat ze het zeker weer gingen proberen. De nieuwsbrieven werden positief gewaardeerd
op inhoud en als aanmoedigend ervaren.
Al met al is de Stoptober actie 2014 zeer positief afgesloten. Ook in 2015 neemt het Maasstad Ziekenhuis deel en hoopt er ook dit jaar een mooi evenement van te maken met nog meer kandidaten. Op 1 oktober wordt een feestelijke start van Stoptober gepland voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Voor vragen die met de zorg te maken hebben kunt u contact opnemen via stoptober@trimbos.nl.