single.php

Fysiotherapie

Rokers in Nederland

Ongeveer een kwart (25%) van de Nederlanders rookt wel eens.1 Ongeveer 80% van de rokers wil eigenlijk graag stoppen2 en maar liefst een derde van hen heeft dat het afgelopen jaar ook geprobeerd.1 Maar stoppen met roken is lastig, zeker zonder professionele hulp of steun vanuit de omgeving.

Effect van roken op etalagebenen en andere chronische aandoeningen

Roken is de belangrijkste risicofactor voor veel chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Zo ook bij ”etalagebenen”, een veelvoorkomende klacht bij hart- en vaatziekten. Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking, wat zorgt voor een vernauwing van de slagaders van de benen. Daardoor stroomt te weinig bloed naar de beenspieren tijdens het lopen en krijgt men last van pijn, vermoeidheid of kramp, wat weer afneemt in rust. Soms hebben patiënten alleen last van etalagebenen, maar de slagaderverkalking zit in het hele lichaam, dus bijvoorbeeld ook in de slagaders van het hart en de hersenen. Hierdoor neemt de kans op een hart- of herseninfarct met 30% toe.3

Stoppen met roken verkleint de kans op dit soort ziekten. Ook voor mensen die al een chronische ziekte hebben heeft het stoppen positieve effecten op de klachten en gevolgen van de ziekte.

Daarom is stoppen met roken een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling van mensen met chronische aandoeningen. Fysiotherapeuten aangesloten bij Chronisch ZorgNet zijn gespecialiseerd in de combinatie van beweegtherapie en leefstijlbegeleiding, inclusief rookstop coaching. Zij kunnen dus een complete behandeling bieden.

Wat is Stoptober?

  • Stoptober is een jaarlijks terugkerend, gezamenlijk stopmoment van 28 dagen in oktober. Rokers kunnen zich opgeven en krijgen positieve, motiverende feedback via de app. Ook kunnen ze onderling ervaringen uitwisselen via de Facebookpagina.
  • Stoptober is laagdrempelig: de uitdaging van 28 dagen niet roken is veel beter te overzien dan helemaal stoppen. Natuurlijk worden deelnemers aan het eind wel gestimuleerd om vol te houden.
  • Van vorige jaren weten we dat het ook de laagopgeleide doelgroep aanspreekt: juist hier is het percentage rokers het hoogst.4
  • In 2016 heeft 70% van de Stoptober deelnemers Stoptober volgehouden en niet gerookt. Daarnaast is 52% van de deelnemers zelfs na drie maanden nog gestopt met roken.

Hoe steunt u Stoptober?

Vanaf 6 september gaat Stoptober van start. U kunt meedoen door vanaf dit moment posters op te hangen in de wacht- en spreekkamer. Tijdens consulten kunt u Stoptober kort benoemen bij uw rokende patiënten of patiënten met rokende partners, en een flyer meegeven. Zij kunnen op www.stoptober.nl alle informatie vinden en zich inschrijven.

De posters, flyers en visitekaartjes zijn dit jaar gratis te bestellen via de webshop van het Trimbos. Via deze link ziet u een online toelichting. Ook als u vorig jaar materialen heeft gekregen, dient u deze dit jaar opnieuw via de website te bestellen.

Bronnen:

1. CBS Gezondheidsenquête (2015). Terug te vinden via CBS Statline.
2. Data van het Continu Onderzoek Rookgewoonten (2014 en voorgaande jaren), zoals beschreven in Factsheet COR 2014 (2015). Trimbos-instituut, Utrecht.
3. Aboyans V, Ricco JB, Bartelink MEL, Björck M, Brodmann M, Cohnert T, et al. 2017 ESC Guidelines on the Diagnosis and Treatment of Peripheral Arterial Diseases, in collaboration with the European Society for Vascular Surgery (ESVS). Eur J Vasc Endovasc Surg; 2017. Doi:10.1093/eurheartj/ehx095.
4. DJT van Benthem, AE Kunst. The impact of a temporary smoking abstinence campaign on smoking and its socio-cognitive determinants: a retrospective study. AMC/UvA Sociale Geneeskunde, 2016.

Contact

Voor vragen die met de zorg te maken hebben kunt u contact opnemen via [email protected].

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top