single.php
. . . professionals wet-en-beleid beleid-gericht-op-preventie Onaantrekkelijke pakjes en sigaretten

Onaantrekkelijke pakjes en sigaretten

Vanaf 20 mei 2016 gelden er nieuwe regels voor tabak- en rookwaren.
Verpakkingen van sigaretten, shag, cigarillo’s (kleine sigaren), pijptabak en waterpijptabak zijn aangepast. Op de verpakkingen staat het volgende:

  • een verplichte waarschuwing met een afschrikwekkende foto, die 65% van de voor- en achterkant beslaat;
  • een verwijzing naar www.ikstopnu.nl of bel 0800-1995.

Ook op verpakkingen van sigaren komt informatie over de website en de gratis stoplijn. De gezondheidswaarschuwing blijft verplicht. Op de verpakkingen van kruidenrookproducten komt een waarschuwende tekst. Voor verpakkingen van e-sigaretten en navulverpakkingen blijft de huidige gezondheidswaarschuwing verplicht. In de Tabaksproductenrichtlijn kunt u lezen hoe de waarschuwingen er precies uit moeten zien per product.4,5,6

Daarnaast kan de aantrekkelijkheid van sigaretten zelf worden beïnvloed. De afgelopen jaren zijn er veel zoete smaakjes in tabak op de markt gekomen. Ook de vorm van sigaretten is inzet van een marketingstrijd, bijvoorbeeld in de vorm van ‘lipstick style’ pakjes: lange dunne sigaretten, bestemd voor meisjes. In de herziening van tabaksrichtlijn van de EU in 2014 is geprobeerd deze ontwikkeling aan banden te leggen. Uitgangspunt daarbij is dat tabak moet ruiken en smaken naar tabak, en er uit moet zien als zodanig. Geur- en smaakstoffen die de tabak een nieuw aroma geven, zoals fruitsmaken en vanille, worden verboden, evenals op cosmetica lijkende sigaretten. Smaakstoffen met een marktaandeel van minstens 3%, zoals menthol, krijgen nog eens vier jaar uitstel.4,5

Bronnen:
1. Zacher, M. et al. (2014). Personal tobacco pack display before and after the introduction of plain packaging with larger pictorial health warnings in Australia: an observational study of outdoor café strips. Addiction, 109(4), 653-662.
2. Wakefield, M. A., Hayes, L., Durkin, S., & Borland, L. (2013). Introduction effects of the Australian plain packaging policy on adult smokers: a cross-sectional study. BMJ Open, 3(7), 1-9.
3. Young, J. M. et al. (2013). Association between tobacco plain packaging and Quitline calls: a population-based, interrupted time-series analysis. Medical Journal of Australia, 200(1), 29-32.
4. Weijde, W. R. ter & Croes, E. A. (2014). Herziening EU-richtlijn Tabaksproducten. Utrecht: Trimbos-instituut.
5. Tobacco Product Directive (2014). Official Journal of the European Union, 1-127.
6. Campaign for Tobacco Free Kids (2014). Tobacco warning labels: evidence of effectiveness. Online factsheet.

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top