single.php
. . . professionals wet-en-beleid beleid-gericht-op-preventie Verbod op reclame, promotie en sponsoring

Verbod op reclame, promotie en sponsoring

Jongeren die worden blootgesteld aan advertenties en promotie van tabak, zijn meer geneigd om te beginnen met roken. Dit is gebleken uit een grote verscheidenheid aan studies, samengevat in een meta-analyse.1 In Nederland is reclame en sponsoring grotendeels verboden. Een van de uitzonderingen op dit verbod is de (beperkte) ruimte voor reclame bij verkooppunten van tabak. Ook mag rookwaar wel zichtbaar worden uitgestald, bijvoorbeeld in de supermarkt. Er is bewijs uit verschillende longitudinale studies dat ook het uitstallen van tabaksproducten bij verkooppunten leidt tot meer (impuls)aankopen bij jongeren.2

In landen waar minder restricties gelden, is reclame en promotie regelmatig expliciet op jongeren gericht. In grote delen van de wereld worden volgens informatie van de WHO gratis sigaretten uitgedeeld aan kinderen en jongeren. In onder meer Brazilië, Egypte, Zuid-Afrika en Mexico gaf meer dan 10% van de 13- tot 15-jarige jongeren aan een gratis sigaret te hebben gekregen binnen de afgelopen 30 dagen (data van de Global Youth Tobacco Survey, 2004-2011).3

In Nederland is het gratis uitdelen van sigaretten verboden, evenals het expliciet richten van tabaksreclame op minderjarigen.

De overheid vindt het belangrijk dat consumenten een product zien in combinatie met de waarschuwingen. Dit informeert ze over de gezondheidsrisico’s.
Vanaf mei 2016 worden de producten op de volgende manier getoond:

  • tabaksproducten: met de gezondheidswaarschuwing naar voren en in de juiste leesrichting;
  • e-sigaretten: met de gezondheidswaarschuwing naar voren en in de juiste leesrichting;
  • navulverpakkingen: met de gezondheidswaarschuwing naar voren en in de juiste leesrichting;
  • kruidenrookproducten: met de gezondheidswaarschuwing naar voren en in de juiste leesrichting;
  • sigaretten en shag: rechtop en de afschrikwekkende foto is volledig zichtbaar.4

Bronnen:
1. Monshouwer, K., Verdurmen, J., Ketelaars, T., & Laar, M. W. van (2014). Points of sale of tobacco products. Utrecht: Trimbos-instituut.
2. Bieleman, B., Kruize, A., & Zimmerman, C. (2010). Monitor tabaksverstrekking jongeren: naleving leeftijdsgrens 16 jaar: tweejaarlijkse metingen 1999-2009. Intraval: Groningen/Rotterdam.
3. WHO (2013). Report on the global tobacco epidemic. Geneva: World Health Organization.
4. Rijksoverheid.nl. Waar moet ik op letten bij de nieuwe regels voor tabak- en rookwaren? (2016).

 

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top