Bericht

Rookvrije horeca: de overheid moet er nu 100% achter gaan staan

dinsdag 26 februari 2013

 

[Onderstaande column van Marc Willemsen, Hoogleraar Tabaksbeleid STIVORO en Universiteit van Maastricht, is geschreven op verzoek van het NET - Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut en is gepubliceerd in de eerste NET-nieuwsbrief van 26 februari 2013.]

De Tweede Kamer stemde op 12 februari in met een motie van de ChristenUnie waarin de regering gevraagd werd om de horeca volledig rookvrij te maken. Het kabinet is nu aan zet. Als zij de motie overneemt komt er een eind aan inconsequent en halfwas gedoogbeleid. De uitzondering voor eenmanszaken leidde ertoe dat veel cafés hun personeel voor een paar procent mede-eigenaar maakten, om zo een boete te ontlopen. In de helft van de cafés wordt weer gerookt. Een situatie die niet langer kan worden getolereerd.

Internationaal vergelijkend onderzoek heeft laten zien dat een volledig rookvrije horeca zonder uitzonderingen prima werkt, mits de overheid zelf volledig achter de maatregel staat en dit ook duidelijk communiceert in voorlichtingscampagnes. Uitleggen waaróm de maatregel noodzakelijk is: vanwege de volksgezondheid (bescherming niet-rokers) én de onmogelijkheid om uitzonderingsbeleid te handhaven.

Natuurlijk schreeuwen sommige café-eigenaars weer moord en brand, wordt met schadeclaims en rechtszaken gedreigd en wordt wéér het aloude doemscenario van massale werkloosheid in de natte horeca van stal gehaald. In oktober vorig jaar organiseerden wij een symposium aan de Universiteit van Maastricht over dit onderwerp en de take-home message was dat een volledig rookvrije horeca mogelijk is in andere landen, zonder overdreven nadelige effecten. Er is geen enkele reden waarom dit niet óók in Nederland zou kunnen. Landen als Spanje en Ierland hebben óók kleine cafés zonder personeel. Maar rampscenario’s bleven uit. Bezoekers passen zich aan de regels aan zodra duidelijk wordt dat het de overheid ernst is.

Marc Willemsen
Hoogleraar Tabaksbeleid
STIVORO en Universiteit van Maastricht

Trimbos-instituut, 2013