single.php
. . . trends 1. Even voorstellen… de Roken Infolijn

1. Even voorstellen… de Roken Infolijn

Even voorstellen… de Roken Infolijn
Laat ik eerst iets vertellen over de achtergrond van de Roken Infolijn en over wat we zoal doen. Kort gezegd kun je bij ons terecht voor betrouwbare informatie en advies over, je raadt het al, roken.

Bijvoorbeeld vragen als:

  • Hoe slecht is roken nou echt voor je? 
  • Heeft het nog zin om te stoppen? 
  • We willen binnenkort een kindje, moet ik dan nu al stoppen met roken? 
  • Hoe schadelijk is meeroken precies? 
  • Kan ik beter overstappen op de e-sigaret? 
  • Hoeveel jongeren roken er? 
  • Wie controleert of de Tabakswet wordt nageleefd? 
  • Mag er gerookt worden op de galerij van mijn appartementencomplex?

De Infolijnen zijn telefonisch, per e-mail en via de chat te bereiken voor vragen en advies en zijn toegankelijk voor algemeen publiek én voor professionals.

Oorspronkelijk viel de Roken Infolijn onder Stivoro’s hoede maar sinds 2013 draagt het Trimbos-instituut de verantwoordelijk voor de lijn. De Roken Infolijn heeft twee oudere broers en zussen (Drugs Info & Alcohol Info) en sinds september 2015 ook een jonger broertje (Gamen Info). Alle vier de infolijnen vallen binnen het Trimbos-instituut onder de afdeling ‘Publieksinformatie’. Het Trimbos-instituut heeft veel (recent) wetenschappelijke informatie in huis op het gebied van geestelijke gezondheid en middelengebruik. De kerntaak van onze afdeling is het verspreiden van die informatie naar het algemene publiek. Dat doen we dus via de infolijnen, maar ook via folders, video’s en via social media.

Het team van Publieksinformatie telt 12 man. Ruim de helft hiervan zit regelmatig ‘aan de lijn’. Oftewel, is die dag beschikbaar voor het beantwoorden van vragen via telefoon, e-mail en chat. Op een normale dag zitten we met twee man tegelijkertijd ‘aan de lijn’. Ons team bestaat uit zowel mannen als vrouwen, en we hebben diverse achtergronden in de gezondheidszorg en hulpverlening. Denk aan maatschappelijk werk en dienstverlening, verpleegkunde, sociaal pedagogische hulpverlening, klinische psychologie, gezondheidswetenschappen en chemisch analist. Een veelzijdig en deskundig team dus, en daar zijn we best een beetje trots op!

In de volgende blog lees je meer over de vraag die ons het meest gesteld wordt, namelijk: wat is de beste manier om te stoppen met roken?

Tot dan!

Nienke van der Putten, medewerker Roken Infolijn
Nienke van der Putten (1985) werkt als medewerker van de Roken Infolijn én de Alcohol-, Drugs- en Gamen Infolijn op de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut. Professionals en algemeen publiek kunnen bij de infolijnen (anoniem) terecht voor informatie en advies. Dit kan telefonisch, per e-mail en via de chat. Publieksinformatie verspreidt daarnaast actief informatie via de websites, sociale media, folders, video’s en fora. Bij Publieksinformatie wordt de vertaalslag gemaakt van wetenschappelijke kennis naar informatie voor het algemene publiek. De combinatie van Nienke’s achtergrond als gezondheidswetenschapper (MSc) plus haar praktijkervaring in de verslavingszorg komt hier goed tot z’n recht. Nienke heeft hiervoor jarenlang als verpleegkundige in de psychiatrie en verslavingszorg gewerkt. In de verslavingszorg werkte ze vooral op de Klinische Detox, de afdeling waar mensen komen ontgiften van alcohol of drugs. Haar interesse ligt bij preventie: het voorkómen van ziekte en het beschermen en bevorderen van de gezondheid. Ze vindt het belangrijk dat mensen goed geïnformeerd zijn en op basis daarvan zélf hun mening vormen en hun keuze’s maken. Nienke vindt het leuk om te schrijven en op die manier kennis te delen. En dat is ook het doel van het Trimbos-instituut: de geestelijke gezondheid verbeteren door het delen van kennis.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top