single.php
. . . trends Maatregelen: sigaretten duurder en minder rookplekken

Maatregelen: sigaretten duurder en minder rookplekken

Pakjes sigaretten en shag zijn 1 euro duurder geworden vanaf 1 april 2020. Het kabinet komt later in het jaar met nog meer maatregelen die roken tegengaan.

De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van het Preventieakkoord. Daarin staan afspraken die de regering heeft gemaakt. De nieuwe regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat meer mensen stoppen met roken.

Meer accijns

Een pakje sigaretten is 1 euro duurder geworden vanaf 1 april 2020. De Rijksoverheid hoopt dat meer mensen daarom gaan stoppen met roken.

Het plan is om een pakje sigaretten 10 euro te laten kosten in 2023. Maar het ministerie van Volksgezondheid gaat eerst onderzoeken of meer mensen stoppen vanwege de duurdere sigaretten. Pas na dat onderzoek wordt besloten of de prijs opnieuw wordt verhoogd.

Minder verkooppunten

Kiosken op treinstations verkopen sinds 1 april 2020 geen sigaretten meer. Er worden ook geen nieuwe contracten meer afgesloten met winkels die tabak willen verkopen op stations. Bestaande speciaalzaken voor de verkoop van tabak of e-sigaretten blijven nog wel op stations.

Supermarkten mogen sigaretten, shag of andere tabaksproducten niet meer zichtbaar in de schappen hebben vanaf 1 juli 2020. Met die maatregel hoopt het kabinet dat minder kinderen zien dat er sigaretten worden verkocht. Dat kan helpen om het aantal nieuwe rokers te verminderen.

Het zogenaamde ‘uitstalverbod’ geldt niet overal. Kleine tabaksspeciaalzaken en winkels die alleen dagbladen en loten verkopen hoeven hun sigaretten niet te verbergen.

Dezelfde verpakking

Sigaretten en shag mogen vanaf 1 juli 2020 alleen nog maar verkocht worden in verpakkingen met dezelfde donkergroen-bruine kleur. Op die pakjes moeten ook waarschuwingen staan dat roken gevaarlijk is voor de gezondheid. Ook moeten er afbeeldingen op de verpakking staat die laten zien hoe gevaarlijk roken is.

Het plan was om de nieuwe verpakkingen vanaf 1 juli 2020 in te voeren. Maar vanwege de coronacrisis is die maatregel drie maanden uitgesteld. Voor sigaren en e-sigaretten worden nog regels gemaakt hoe de verpakking eruit mag zien. Die regels gaan waarschijnlijk vanaf 2022 gelden.

Rookvrije plekken

Steeds meer plekken worden verplicht rookvrij. Zo mag er vanaf 1 april 2020 niet meer gerookt worden op de perrons van treinstations. De ‘rookpalen’ die op perrons stonden zijn weggehaald. Vanaf augustus 2020 mag er niet meer gerookt worden op schoolterreinen, kinderboerderijen en kinderopvanglocaties.

Ziekenhuizen, speeltuinen en sportverenigingen worden in het jaar 2025 verplicht rookvrij.

Stel een vraag
Scroll naar top