single.php
. . . zwanger Ik ben zwanger en wil stoppen met roken. Kan mijn partner wel blijven roken?

Ik ben zwanger en wil stoppen met roken. Kan mijn partner wel blijven roken?

Een rokende partner vergroot de kans dat zwangere vrouwen blijven roken tijdens de zwangerschap of terugvallen nadat ze gestopt zijn. Het is voor jou makkelijker om te stoppen met roken als je partner ook stopt, omdat je dan minder met sigaretten geconfronteerd wordt en omdat je elkaar kan steunen op moeilijke momenten.
Het rookgedrag van je partner heeft daarnaast ook gevolgen voor de zwangerschap zelf. Van de rook van een sigaret komt 85% in de omgeving terecht. Je kan dus nog steeds schadelijke tabaksrook binnen krijgen als je partner blijft roken (dit wordt meerokenof passief roken genoemd). De risico’s van roken tijdens de zwangerschap gelden ook voor passief roken. Als je partner niet stopt met roken, is het belangrijk om in elk geval niet in de buurt van jou te roken en altijd het huis en de auto rookvrij te houden.
Je kan namelijk ook ‘derdehands rook’ binnenkrijgen. Schadelijke stoffen uit sigarettenrook hechten zich aan kleding, meubels en andere objecten. Deze stoffen komen weer vrij in de uren tot maanden nadat ze werden opgenomen en zijn ook schadelijk voor de gezondheid.
Meer informatie over roken en zwangerschap kun je hier vinden.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top