single.php
. . . hulp Ik wil graag stoppen met roken. Hoe pak ik dit aan?

Ik wil graag stoppen met roken. Hoe pak ik dit aan?

CategorieStoppen met rokenIngestuurd op6-dec-2019


Vraag:

Ik wil graag stoppen met roken. Hoe pak ik dit aan?

Antwoord:

Hieronder vind je onze tips die je kunnen helpen bij het stoppen met roken:
 

Kies een stopdatum

Heb je besloten om te stoppen? Kies dan een stopdatum tussen nu en 4 weken! Het kan handig zijn om hierbij rekening te houden met momenten waarop je mogelijk veel stress hebt of gewend bent veel te roken. Je kunt er voor kiezen om je stopdatum na een mogelijk moeilijk moment te plannen. Bijvoorbeeld na een feestje.

Hulp bij stoppen

Als je gaat stoppen, kun je kiezen op dat helemaal op eigen kracht te doen of om extra hulp te krijgen. Al wil het merendeel van de rokers liever gestopt zijn, slechtst 3-5 % slaagt er in om dat op eigen kracht te doen. Met hulp verdubbel of verdrievoudig je je kans om succesvol te stoppen.

Krijg advies

Heb je geen idee of stoppen voor jou lastig is? Neem contact met op met de Stoplijn.

Kiezen van begeleiding

Ga je stoppen met hulp? Kies dan eerst welke vorm van begeleiding.

Een coach helpt je met het voorbereiden van het stoppen en met het volhouden van het niet roken. Dat kan telefonisch, in een persoonlijk contact of in groepsverband.

Meer info hierover kun je hier vinden.

Wil je een coach bij jou in de buurt, kijk dan hier voor adressen.

Andere hulpmiddelen

Er zijn ook nicotinevervangers en medicijnen op recept die het gemakkelijker maken om te stoppen. De kans dat stoppen met roken lukt, is het grootst als je gebruik maakt van erkende begeleiding door een zorgverlener of coach samen met medicatie. De medicatie dient ter ondersteuning van de begeleiding. Onder medicatie vallen nicotinevervangers en medicijnen op recept. Wil je meer weten over nicotinevervangers en medicijnen op recept, klik dan hier.

Afspraak huisarts

Wil je hulp bij het stoppen met roken?  Maak dan een afspraak bij je huisarts zodat die je kan helpen om een plan te maken. De huisarts kan naast begeleiding ook medicatie aanbieden. Onder medicatie vallen nicotinevervangers en medicijnen op recept.

Maak ruim voor je stopdatum een afspraak. Een goede voorbereiding kan helpen bij het stoppen. Zo moet je medicijnen die je op recept krijgt twee weken voor de stopdatum beginnen in te nemen.

Voorbereiding

Je hebt nu mooi de tijd om jezelf en je huis voor te bereiden. Denk goed na wat voor jou werkt. Veel mensen krijgen zin in een sigaret als ze een pakje zien. Is dat ook zo voor jou? Doe dan alles wat je aan roken doet denken het huis uit, zoals alle sigaretten, asbakken, aanstekers etc.

Zoek steun

Zijn er mensen in jouw omgeving die je zouden kunnen steunen bij het stoppen? Vraag dan of zij je willen helpen.

Je kunt hiervoor ook social media gebruiken.

Meer informatie

Bezoek Ikstopnu.nl en ga direct van start met het stappenplan om te stoppen met roken.


Zoek opnieuw
Stel uw vraag

Stel een vraag
Scroll naar top