single.php
. . . trends Stoppen met roken met een app

Stoppen met roken met een app

Laat je ondersteunen door een app!

De meest laagdrempelige manier van ondersteuning bij het stoppen met roken is met een app. En hélemaal van deze tijd natuurlijk. Zo’n app kan heel nuttig zijn om jezelf gemotiveerd te houden. Zo zijn er apps die bijhouden hoeveel geld je hebt uitgespaard, die je laten zien hoe je gezondheid aan het verbeteren is en apps die je motiverende berichtjes of tips sturen. Soms hangt er zelfs een hele community aan vast. Er zijn veel verschillende stoppen met roken apps, zowel gratis als betaald. In deze blog worden zes populaire gratis apps besproken die geschikt zijn voor zowel iPhone als Android.

Quiddy
Quiddy is speciaal ontwikkeld voor jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar. De app is Nederlandstalig en recent ontwikkeld door het Trimbos-instituut. Met Quiddy kan een gebruiker samen met een leeftijdsgenoot stoppen. Om tot een goede match te komen zorgt de app dat de buddy’s ook dezelfde reden hebben om te stoppen met roken, bijvoorbeeld geld besparen. Via de chat kunnen buddy’s elkaar steunen bij moeilijke momenten, een grappige stelling versturen, of gewoon even praten. Een andere functie is de noodknop. Daarmee kan iemand niet alleen een buddy (of iemand van de Stoplijn) inschakelen als diegene zin krijgt om te roken, maar ook afleiding zoeken door een spelletje te spelen of een filmpje te kijken. De app houdt bij hoeveel dagen iemand niet gerookt heeft en hoeveel geld bespaard is. De buddy’s kunnen badges verdienen als ze gestopt blijven, geld sparen én elkaar helpen. Er staan artikelen in de app over onderwerpen die jongvolwassenen interessant vinden, zoals de relatie tussen roken en stress en de tactieken van de tabaksindustrie.

Stopstone
Quiddy is in opdracht van VWS ontwikkeld en vervangt de door het Trimbos-instituut gemaakte app Stopstone. De werkzame elementen van Stopstone zijn behouden bij de ontwikkeling van Quiddy. Gebruikers van Stopstone krijgen via de app een melding dat Stopstone verwijderd wordt, en ze over kunnen stappen op Quiddy.

Quit smoking Buddy
Quit Buddy houdt tot op het uur bij hoelang je al gestopt bent en als je wilt kun je je status delen op Facebook. Hoe langer je gestopt bent, hoe meer gezondheidsdoelen je behaalt. Bijvoorbeeld dat je hartslag en bloeddruk weer zijn genormaliseerd of dat alle nicotine uit je lijf is. Je behaalt om de tijd nieuwe prestaties, zoals: “1 week niet gerookt” of “100 sigaretten niet gerookt” en ontvangt motiverende berichtjes van de digitale coach. De app is Nederlandstalig.

QuitNow!
QuitNow! houdt in het Nederlands voor je bij hoeveel dagen je al bent gestopt, hoeveel sigaretten je al hebt vermeden en hoeveel geld én tijd je hebt bespaard door niet te roken. Om de zoveel tijd behaal je een nieuwe mijlpaal zoals “50 niet gerookte sigaretten” of “12 uur van je leven bespaard”. Onder het kopje gezondheid kun je zien in hoeverre je gezondheid aan het herstellen is. Extra feature van deze app is dat er via de community gechat kan worden met duizenden andere stoppers.

Kwit
Kwit geeft je in het Nederlands statistieken over hoeveel dagen je al bent gestopt, hoeveel sigaretten je niet hebt gerookt en hoeveel euro’s je hebt uitgespaard. Hoe langer je gestopt bent, hoe meer prestaties je kan ontgrendelen op het gebied van gezondheid, welzijn, tijd, geld en sigaretten. De app benadert stoppen met roken als een game: van level 1 klim je omhoog, tot je uiteindelijk eindigt bij level 12. Je resultaten kun je delen op social media.

Smoke Free
Smoke Free is een Engelstalige app die statistieken geeft over hoeveel geld je op dit moment en op jaarbasis hebt bespaard, hoeveel dagen en sigaretten je verder bent en hoeveel uren van je leven je hebt teruggewonnen. Je kunt een dagboek bijhouden waarin je invult of je onlangs nog hebt gerookt en of je trekmomenten (cravings) hebt gehad. Je kunt bijhouden hoeveel trekmomenten je in totaal al hebt weerstaan en krijgt direct tips om met die trek om te gaan. De app motiveert je door aan te geven in hoeverre je gezondheid verbetert en geeft je speldjes (badges) wanneer je een X aantal uren, dagen of weken rookvrij bent.

MLC
My Last Cigarette is een Engelstalige app die wat meer insteekt op de risico’s van roken. De app herinnert je op een beeldende manier aan de gezondheidsrisico’s die aan roken kleven en geeft aan in hoeverre je risico op longkanker of een hartaanval verminderd zijn nu je bent gestopt. De app houdt tot op de seconde bij hoelang je bent gestopt, hoeveel geld je hebt bespaard en hoeveel sigaretten je hebt laten staan. Je vooruitgang kun je als je wilt posten op Facebook en Twitter.

Keus genoeg zoals je ziet. Kijk zelf welke app jou het meeste aanspreekt. Succes!

Bezoek de pagina stoppen met roken apps van Ikstopnu voor meer informatie.

Stel een vraag
Scroll naar top