single.php
. . . professionals tabaksproducten ? publiek-risicos Tabaksproducten

Tabaksproducten

Tabak bestaat uit de gedroogde bladeren en tot pulp vermalen delen van de tabaksplant (Nicotiana tabacum). De tabaksplant is een eenjarige plant. Een plant kan 18 tot 22 bladeren opleveren. Na de oogst worden de bladeren eerst gedroogd. De manier van drogen (in de zon of door lucht) bepaalt mede het nicotinegehalte en de smaak. Gedroogd bevatten de bladeren 0,6 tot 3% nicotine.

Tabak is in verschillende producten verwerkt. In Nederland worden de sigaret en de zelfgerolde shag het meest gebruikt. Daarnaast zit tabak in sigaren en pijptabak en kan het worden gerookt in een waterpijp, of samen met cannabis in een joint. Tabak kan worden gepruimd, maar dat is in Nederland weinig gangbaar.

Sinds enkele jaren zijn er verschillende consumentenproducten op de markt die appelleren aan roken, zoals de elektronische sigaret en de shisha-pen. Deze producten bevatten geen tabak, maar vaak wel nicotine. Zij vallen niet onder de Tabakswet. Ook bestaat er een handel in kruidensigaretten zonder tabak of nicotine en in nicotinevrije tabak, waarbij het nicotinegehalte kunstmatig is verlaagd.

Als professional lees je meer inhoudelijke informatie over dit onderwerp op trimbos.nl.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top