. . . Tabaksproducten Kruidensigaret Wat is een kruidensigaret
single.php

Wat is een kruidensigaret

Wat is een kruidensigaret

Een kruidensigaret is een sigaret waarmee kruiden worden gerookt. Er zit geen tabak in of maar een klein beetje tabak. In een kruidensigaret wordt bijvoorbeeld sla, klaver, jasmijn of tijm gedaan.

Een kruidensigaret werkt hetzelfde als een gewone sigaret. Men rookt een kruidensigaret door het uiteinde aan te steken. Dan doet de gebruiker hem in de mond om de kruiden in te ademen.

In een kruidensigaret zit meestal geen tabak. Of er zit maar een kleine hoeveelheid tabak in. In plaats daarvan worden er andere planten of kruiden gebruikt. In een kruidensigaret kan bijvoorbeeld sla, klaver, jasmijn, tijm of een mix van andere kruiden worden gedaan.  Een voorbeeld van een kruidensigaret is de Indonesische kretek. De vulling van kretek is ongeveer een derde kruidnagel. De rest van de vulling is tabak.

In een kruidensigaret zit vaak geen of minder tabak. Daardoor zit er in kruidensigaretten vaak minder van de verslavende stof nicotine. Maar ook kruidensigaretten zijn slecht voor de gezondheid. 

Kruiden die je gewoon kunt eten, kunnen als ze verbrand worden heel slecht voor de gezondheid zijn. Bij het verbranden van de kruiden komt er koolmonoxide en teer vrij. En onderzoekers hebben ontdekt dat in de rook kankerverwekkende stoffen kunnen zitten.

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.

Kruidensigaretten en gewone sigaretten zijn slecht voor je gezondheid. Er zitten in allebei ongeveer evenveel kankerverwekkende stoffen. In kruidensigaretten zit vaak geen tabak, of maar weinig. Daardoor zit er in de meeste kruidensigaretten geen nicotine. De kans op verslaving is daarom kleiner dan bij een gewone sigaret.

Bij het verbranden van de kruiden komt er koolmonoxide en teer vrij. Die stoffen zijn slecht voor de longen. En onderzoekers hebben ontdekt dat in de rook kankerverwekkende stoffen kunnen zitten. Het roken van een kruidensigaret is daarom zeker niet gezond.

Een kruidensigaret is niet hetzelfde als een joint. In een joint doen mensen cannabis. Daarvan kun je high of stoned worden. In een kruidensigaret worden andere kruiden gedaan. Die zorgen er niet voor dat je high of stoned wordt.

De kruidensigaret kretek is in Nederland verboden. Kruidensigaretten vallen onder de aanverwante producten in de tabakswet.

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de kruidensigaret op trimbos.nl.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is
Stel een vraag
Scroll naar boven