. . . Tabaksproducten Verhitte tabak Wat is verhitte tabak?
single.php

Wat is verhitte tabak?

Wat is verhitte tabak (IQOS)?

De bekendste voorbeelden van producten met verhitte tabak zijn de IQOS en Glo. Dit zijn kleine elektronische apparaten waarin tabak verhit wordt. Bij het roken van traditionele sigaretten verbrandt tabak bij een temperatuur van 900ºC. In de IQOS wordt tabak verhit tot maximaal 350ºC. Verhitte tabak wordt ook wel ‘heat not burn’ genoemd.

HEETS zijn kleine staafjes met tabak die je in de houder van een IQOS apparaat doet. Deze staafjes worden ook wel tabakssticks of HeatSticks genoemd. Daarna verhit de IQOS de tabak in de HEETS en kan de gebruiker een trekje nemen.

De IQOS en Glo zijn elektronische apparaten waarin tabak verhit wordt. De gebruiker doet een staafje met tabak in de houder van het apparaat. Deze staafjes worden ook wel tabakssticks, HEETS of HeatSticks genoemd. Als de gebruiker op de knop drukt gaat de verwarming aan. Dan wordt de HEET verhit. Daarna kan de gebruiker een trekje nemen.

Er zijn ook andere verhitte-tabaksproducten. Bijvoorbeeld een elektronisch apparaat waarbij de tabak verhit wordt in een afgesloten kamertje. Net als een oven. Of apparaten die damp van een vloeistof over de tabak heen leiden. Die damp neemt de smaak van tabak en nicotine op. Een voorbeeld daarvan is Ploom.

De fabrikanten van IQOS zeggen dat verhitte tabak minder schadelijk is dan sigaretten of shag roken. Omdat de IQOS de tabak niet verbrandt zoals bij een traditionele sigaret. Daarom zou de rook van de IQOS niet zo schadelijk zijn, zegt de fabrikant. Maar dit klopt niet!

IQOS verhit en verbrandt tabak

De tabak in de IQOS en Glo verbrandt wel, alleen niet volledig zoals bij de traditionele sigaret. Dat noemen we ‘incomplete verbranding.’ Bij incomplete verbranding van tabak ontstaan nog steeds schadelijke stoffen. Ook in de rook van verhitte tabak zitten schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen.

IQOS is schadelijk

Er zitten schadelijke stoffen in de rook van een IQOS die niet in sigarettenrook zitten. Sommige van die stoffen zijn kankerverwekkend en brengen schade toe aan longen, luchtwegen, hart en bloedvaten.

Is de IQOS dus zoveel minder schadelijk dan roken? Niet echt.

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van verhitte tabak (IQOS) bij mensen. Het meeste onderzoek dat gedaan is, werd betaald door de tabaksindustrie. Dat maakt dat onderzoek en de uitkomsten minder betrouwbaar. We kijken dus vooral naar onderzoek dat gedaan is zonder hulp van de tabaksindustrie.

IQOS en HEETS ook kankerverwekkend

De rook van een sigaret is moeilijk te vergelijken met de rook van verhitte tabak. Dat komt omdat de tabak in HEETS niet precies hetzelfde is als de tabak in een sigaret. Ook komen er bij incomplete verbranding andere schadelijke stoffen vrij dan bij complete verbranding.

In de rook van verhitte tabak zitten dus deels andere schadelijke stoffen dan die van een sigaret. Sommige daarvan zijn óók kankerverwekkend. In de rook van IQOS zitten dus kankerverwekkende stoffen.

IQOS schadelijk voor de longen

Het gebruik van verhitte tabak is slecht voor de longen, het hart en bloedvaten. Mensen die een verhitte-tabaksproduct zoals de IQOS gebruiken hebben meer kans op aandoeningen aan de luchtwegen, zoals longontsteking en astma.

Er zijn verschillende soorten producten die tabak verhitten, zoals de IQOS en Glo. De hoeveelheid nicotine verschilt per product. Over het algemeen zit er iets minder nicotine in de rook van verhitte-tabaksproducten dan in sigarettenrook. De hoeveelheid nicotine in verhitte tabak is verslavend.

Verhitte-tabaksproducten zoals de IQOS en e-sigaretten zijn beide kleine elektronische apparaten met een batterij. In de IQOS wordt tabak verhit. De tabak zit in staafjes die HEETS worden genoemd en lijken op korte sigaretjes. In e-sigaretten wordt een vloeistof met een smaakje en nicotine verwarmd. In e-sigaretten zit dus geen tabak.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over verhitte tabak op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven