. . . Tabaksproducten Verhitte tabak Wat is verhitte tabak (heat-not-burn tabak)?
single.php

Wat is verhitte tabak (heat-not-burn tabak)?

Verhitte tabak, ook wel heat-not-burn tabak, is een product dat de laatste jaren steeds bekender en populairder wordt. Tabak wordt hierbij niet verbrand, maar verhit door middel van een kleine elektronische warmtestaaf. De damp die ontstaat bij het gebruik van verhitte tabak wordt gevormd bij een lagere temperatuur dan bij het gebruik van tabakssigaretten.

De tabaksstick die verhit wordt met de IQOS, een apparaat dat lijkt op een e-sigaret, is hier een voorbeeld van.
Verhitte tabak valt onder de nieuwe tabaksproducten. Dat zijn tabaksproducten die sinds 2014 te koop zijn.

De tabaksindustrie presenteert producten met verhitte tabak als minder schadelijk dan tabakssigaretten en als een mogelijk alternatief voor mensen die niet willen stoppen met roken.

Verhitte tabak wordt niet verbrand, maar verhit tot maximaal 350 °C door middel van een kleine elektronische warmtestaaf. De tabak wordt zo heet dat er damp vrijkomt. Die damp wordt daarna ingeademd. Deze techniek heet heat-not-burn, of verwarmen zonder te verbranden.

Om verhitte tabak te gebruiken zijn losse vullingen nodig. Die worden tabakssticks genoemd. Na ongeveer 14 keer inhaleren is de tabaksstick ‘op’. De stick kan dan worden weggegooid.

Er is nog niet zoveel bekend over de risico’s van verhitte tabak. Omdat de tabak niet verbrand wordt, lijkt het minder slecht dan gewoon roken. Maar ook in verhitte tabak zit de verslavende stof nicotine.

Volgens onderzoek van het RIVM zitten er in de damp minder schadelijke stoffen van in gewone sigaretten. Maar ook een kleinere hoeveelheid schadelijke stoffen kan slecht zijn voor de gezondheid. De damp kan zorgen voor geïrriteerde longen en de kans op kanker wordt groter. Maar wat de gevolgen op de lange termijn precies zijn, kunnen we nog niet met zekerheid zeggen.(1,2)

Zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het beter om geen tabaksproducten te gebruiken. Roken in de zwangerschap heeft namelijk veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.

Verhitte tabak en een e-sigaret lijken op elkaar, maar ze werken niet hetzelfde. 

Vulling

In een e-sigaret zit geen tabak, in product met verhitte tabak wel. Een tabaksstick is over het algemeen goed voor 1 rookmoment. Daarna moet hij bijgevuld worden. De e-sigaret werkt met vloeistof of pods. Daarmee kun je langer doen, of meerdere kleine rookmomenten hebben.

Nicotine

Tabakssticks bevatten standaard nicotine. Bij de e-sigaret zijn er meer mogelijkheden voor vullingen zonder nicotine.

Smaakjes

Verhitte tabak heeft vaak maar 1 smaak: die van tabak. Voor de e-sigaret is dat niet standaard zo. Aan de vloeistof van de e-sigaret kan de smaak van tabak worden toegevoegd. Maar er zijn voor e-sigaretten nog veel meer smaakjes beschikbaar.

Verhitte tabak valt onder het rookverbod. Dat betekent dat deze niet gebruikt mag worden op plekken waar je niet mag roken. Je kunt hier meer over lezen op de pagina over de Tabakswet.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bent u professional?

Wilt u meer over dit onderwerp weten? Bezoek dan trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar top