single.php
. . . feiten Zijn e-sigaretten (on)gezond?

Zijn e-sigaretten (on)gezond?

De damp van e-sigaretten bevat allerlei giftige stoffen. E-sigaretten zijn dus ongezond. Toch is het dampen met een e-sigaret is minder ongezond dan sigaretten of shag roken.  

In een e-sigaret wordt geen tabak verbrand, dus gebruikers krijgen ook niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen (zoals teer en koolmonoxide). Daardoor is het minder schadelijk om de e-sigaret te gebruiken dan om tabak te roken.

E-sigaret is niet gezond

Regelmatig gebruik van de e-sigaret kan daardoor leiden tot klachten met de ademhaling zoals piepen bij het ademen of hoesten. Daarnaast is het aannemelijk dat langdurig gebruik van de e-sigaret kanker kan veroorzaken.

De damp van een e-sigaret bevat namelijk schadelijke stoffen zoals formaldehyde en acetaldehyde. Ook zijn er zware metalen zoals lood, arseen en aluminium aangetroffen in de damp van e-sigaretten. Daarnaast zit er ultrafijnstof in de damp. De damp van e-sigaretten is daardoor niet gezond om in te ademen1Lees meer informatie in de Factsheet elektronische e-sigaretten van het Trimbos-instituut.

Nicotine is verslavend

In de meeste e-vloeistoffen wordt nicotine gedaan. Nicotine is een verslavende stof. Mensen kunnen daardoor verslaafd raken aan e-sigaretten.

Nicotine kan blijvende veranderingen toebrengen aan de hersenen van pubers. Als jongeren beginnen met roken of dampen dan hebben ze daardoor op latere leeftijd meer moeite om te stoppen.

Lees meer over de invloed van nicotine op jongeren

Gezondheid verbetert als rokers volledig overstappen

De gezondheid van rokers verbetert als ze volledig overstappen op de e-sigaret. De damp van e-sigaretten bevat veel minder schadelijke stoffen dan de rook van sigaretten of shag. Mensen die volledig overstappen krijgen daardoor al snel minder last van klachten met de ademhaling.

Die gezondheidsverbetering geldt waarschijnlijk niet voor mensen die gedeeltelijk overstappen op de e-sigaret. Onderzoek toont aan dat mensen meer kans hebben om te overlijden als ze zowel roken als de e-sigaret gebruiken2Lees meer informatie in de Factsheet elektronische e-sigaretten van het Trimbos-instituut..

Schadelijke toevoegingen in de e-sigaret

In de Verenigde Staten zijn enkele tientallen mensen overleden na gebruik van de e-sigaret. Uit onderzoek bleek dat zij vloeistoffen hadden gedampt met daarin vitamine E-acetaat. Die stof werd toegevoegd aan e-sigaretten waarin de werkzame stof van wiet of hasj zat. Zulke e-vloeistoffen zijn in Europa niet of nauwelijks te koop3Lees meer informatie in de Factsheet elektronische e-sigaretten van het Trimbos-instituut. .

Stel een vraag
Scroll naar top