single.php
. . . feiten De e-sigaret is slecht voor de longen

Gebruik van de e-sigaret is slecht voor de longen

Gebruik van de e-sigaret is schadelijker dan gedacht. De gevolgen van de e-sigaret op de lange termijn zijn nog onbekend. Wel zijn er sterkte aanwijzingen dat de e-sigaret op korte termijn schade toebrengt aan de longen. Dat blijkt uit nieuwe studies.

Aanvankelijk leek de e-sigaret een gezond en aantrekkelijk alternatief voor roken. De e-sigaret mist veel van de giftige stoffen die bij de verbranding van tabak vrijkomen. Toch bevat de damp van de e-sigaret ook giftige stoffen, zoals nicotine en propyleenglycol. Een deel van deze stoffen kan ook kankerverwekkend zijn. Mensen die de e-sigaret gebruiken doen er daarom goed aan te stoppen.

Slecht voor de longen

De schadelijkheid van de e-sigaret op de lange termijn is nog onbekend. Dit komt omdat de apparaten simpelweg nog niet lang genoeg bestaan om er langdurig onderzoek naar te kunnen doen. Ook ontwikkelen longziekten, hart- en vaatziekten en kanker zich vaak langzaam. Er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat de e-sigaret ook op korte termijn schade kan veroorzaken, net als de tabakssigaret.

De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn. Er kan dan minder zuurstof worden opgenomen. Ook kan het immuunsysteem minder goed reageren op virussen die de longen in komen, zoals het coronavirus.

Aantrekkelijk voor jongeren

De e-sigaret blijkt een aantrekkelijk apparaat voor jongeren. Er zijn vele honderden verschillende smaakjes verkrijgbaar. Veel jongeren vinden die smaakjes aantrekkelijk. Daarnaast hebben tabaksverkopers op sociale media reclame gemaakt die gericht is op jongeren. Met filmpjes van ‘coole’ vape-trucjes is geprobeerd om een positief beeld van de e-sigaret neer te zetten. Hoe de tabaksindustrie jongeren aan het dampen probeert te krijgen kun je lezen of luisteren in de uitzending van Argos over de tabaksindustrie.

Hoewel het bij de meesten beperkt blijft tot eenmalig gebruik, is het opvallend dat in 2019 méér scholieren van 12 t/m 16 jaar weleens een elektronische sigaret (of shisha pen) hebben gebruikt (25%) dan een gewone sigaret (17 %).

Lees meer over roken en jongeren

Roken of de e-sigaret?

De schadelijkheid van de e-sigaret op de lange termijn is nog onbekend. Wel lijkt de e-sigaret minder schadelijk dan roken. Er is overtuigend bewijs dat volledig overstappen van roken op de e-sigaret leidt tot minder gezondheidsschade. Dit geldt alleen als een voormalig roker daarnaast niet meer rookt. Enkele studies laten namelijk zien dat ‘dual use’ schadelijker kan zijn dan het gebruik van alleen tabakssigaretten of e-sigaretten. ‘Dual use’ betekent dat iemand de e-sigaret gebruikt, terwijl deze persoon ook rookt. Zo kunnen ‘dual users’ grotere hoeveelheden nicotine binnenkrijgen dan wanneer ze alleen roken. ‘Dual users’ zouden ook een hoger risico kunnen lopen op hart- en vaatziekten dan gebruikers van e-sigaretten of tabakssigaretten alleen. De conclusies van deze onderzoeken zijn echter niet erg sterk.

Overstappen van roken op de e-sigaret kan de gezondheid dus verbeteren, maar alleen als diegene helemaal niet meer rookt. Toch lijkt gebruik van de e-sigaret niet geheel zonder risico’s. De damp bevat giftige stoffen die schade aan de longen kunnen toebrengen. Het is daarom altijd verstandig om te stoppen.

Stoppen met de e-sigaret

Sommige mensen gebruiken een e-sigaret om langzaam steeds minder te roken. Dit is echter niet aan te raden. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van e-sigaretten. Er zijn wel aanwijzingen dat e-sigaretten schadelijker zijn dan gedacht. Om deze reden is stoppen met roken met behulp van een e-sigaret niet aan te raden. 

Heb je hulp nodig bij het stoppen met roken of de e-sigaret? Kijk dan op de website Ikstopnu.nl.

Ervaar je stress om de corona pandemie en staat dit het stoppen met roken in de weg? Kijk dan hier voor tips hoe je kunt omgaan met stress tijdens de corona pandemie.

Stel een vraag
Scroll naar top