single.php
. . . feiten Wat zijn de voordelen en nadelen van de e-sigaret?

Wat zijn de voordelen en nadelen van de e-sigaret?

Er zijn verschillende voordelen en nadelen van de e-sigaret. Zo lijkt de e-sigaret minder schadelijk te zijn voor de gezondheid dan sigaretten. Maar de e-sigaret kan ook een reden zijn voor jongeren om te beginnen met roken.

E-sigaretten verbranden geen tabak. Daardoor zitten er in de damp van e-sigaretten minder schadelijke verbrandingsproducten zoals teer. Toch ademen mensen alsnog giftige stoffen in als ze de e-sigaret gebruiken, Er zitten kankerverwekkende stoffen in de damp van e-sigaretten.

Smaakjes maken de e-sigaret aantrekkelijk

Tegenstanders noemen dat de e-sigaret ook juist het roken (bijvoorbeeld onder jongeren) kan aanmoedigen en de algehele tabaksontmoediging ondermijnt. In 2017 waren er 245 verschillende smaken beschikbaar en maarliefst 20.000 verschillende e-vloeistoffen.1Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Trimbos-instituut. Lees meer in de Factsheet elektronische sigaretten. Al die verschillende smaken kunnen de interesse van jongeren wekken. Jongeren hebben vaak het idee dat zoete fruitsmaakjes minder schadelijk zijn. Maar dat klopt niet.

Jongeren die een e-sigaret gebruiken roken vaker tabak. Het is aannemelijk dat de e-sigaret het aantrekkelijker maakt voor jongeren om ook tabak te gaan roken. Dat komt bijvoorbeeld omdat gebruik van de e-sigaret sterk lijkt op sigaretten roken. Mensen maken dezelfde beweging met de hand naar de mond en ook het inademen van de damp gebeurt op dezelfde manier.

De e-sigaret kan mensen helpen stoppen met roken

De gezondheid van rokers kan op korte termijn verbeteren als ze overstappen op de e-sigaret.2Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Trimbos-instituut. Lees meer in de Factsheet elektronische sigaretten. Het klopt dus dat de e-sigaret minder schadelijk is dan tabak roken. Toch is de e-sigaret niet onschuldig. Het houdt mensen verslaafd aan nicotine en er zitten alsnog stoffen in de damp die schadelijk zijn voor de gezondheid. Rokers die overstappen op de e-sigaret kunnen daardoor alsnog last krijgen van gezondheidsklachten vanwege roken of dampen. Daarom is volledig stoppen met roken een gezondere keuze.

De e-sigaret is minder schadelijk voor de omgeving

Een voordeel van de e-sigaret is dat het geen damp uitstoot tussen trekjes door. Daarom stoot de e-sigaret minder damp uit dan sigaretten of shag. Maar als gebruikers van de e-sigaret de damp uitademen, dan zitten er nog wel resten van die damp in. De damp komt dus ook in de omgeving terecht. Over de risico’s voor de omgeving is nog niet zoveel bekend. Er zijn wel onderzoeken die concluderen dat de e-sigaret fijnstof, nicotine en kankerverwekkende stoffen binnenhuis kan achterlaten.3Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Trimbos-instituut. Lees meer in de Factsheet elektronische sigaretten.

Veel verschillende apparaten

Er zijn veel verschillende e-sigaretten te koop. Die verschillende e-sigaretten werken grotendeels op dezelfde manier. Toch kan er verschil zitten in de damp die de apparaten uitstoten. De ene e-sigaret kan dus schadelijker zijn dan de andere. Het probleem is dat er vaak geen onderzoek is gedaan naar alle apparaten. De risico’s zijn dus moeilijk te vergelijken.

Stel een vraag
Scroll naar top