Tips voor het beschermen van kinderen tegen tabaksrook
Kinderen kunnen ziek worden van de rook uit sigaretten of shag. Probeer als ouder daarom te voorkomen dat je kind meerookt.
Stoppen met roken
Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.
Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.
Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.
Meer weten over stoppen met roken?
- Lees tips en adviezen
- Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
- Bekijk welke hulp er mogelijk is
Animatie Rookvrije Ouders
Deze animatie laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken.
De omgeving rookvrij houden
Zorg dat er nooit gerookt wordt waar een kind bij is. Vraag familie en vrienden om niet te roken in de buurt van je kind. Je kunt uitleggen dat dit belangrijk is voor de gezondheid van je kind.
Houd je eigen huis altijd rookvrij. De afzuigkap, een open raam, en ook buiten roken helpen niet genoeg. Vraag bezoek of ze niet willen roken als ze bij jou zijn. Het is ook verstandig om de auto volledig rookvrij te houden. Een raampje openzetten is niet genoeg.
Afspraken met anderen
Zorg dat je kind ook bij anderen thuis niet in de rook zit. Bijvoorbeeld bij opa en oma of bij vrienden. Praat hierover en leg uit waarom dat belangrijk is. Vraag hen om niet te roken in het bijzijn van de kinderen.
Blijven andere mensen in de omgeving van je kind toch in huis roken? Zoek dan naar andere oplossingen. Spreek bijvoorbeeld vaker bij jullie thuis af.
Derdehands rook
Ook schadelijk is derdehands rook. Als mensen roken, slaan de stoffen uit de tabaksrook neer in de omgeving en blijven zo achter op bijvoorbeeld spullen, meubels en kleding. Deze stoffen kunnen op een later moment weer in de lucht terecht komen. Deze adem je dan weer in.
Zelfs buiten roken is slecht
Zelfs als ouders buiten roken, kunnen zij toch nog slechte stoffen doorgeven aan kinderen.(1) De giftige stoffen uit rook blijven namelijk achter in bijvoorbeeld haren, kleding, huid, meubels en vloerbedekking. Kinderen krijgen deze stoffen binnen door inademen, aanraken en inslikken. Jonge kinderen zijn hier zelfs extra gevoelig voor. Zij kruipen over de vloer, stoppen voorwerpen in hun mond en hebben veel lichamelijk contact. Ook deze derdehands rook is ongezond voor kinderen.
Buiten roken voorkomt dus niet dat kinderen de schadelijke stoffen van rook binnen krijgen. Als ouder kun je dus beter helemaal stoppen met roken.