. . . Roken Opvoeding Tips voor het beschermen van kinderen tegen tabaksrook
single.php

Tips voor het beschermen van kinderen tegen tabaksrook

Tips voor het beschermen van kinderen tegen tabaksrook

Kinderen kunnen ziek worden van de rook uit sigaretten of shag. Probeer als ouder daarom te voorkomen dat je kind meerookt

Stoppen met roken

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op de website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

VIDEO

Animatie Rookvrije Ouders

De animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken.

De omgeving rookvrij houden

Zorg dat er nooit gerookt wordt waar een kind bij is. Vraag familie en vrienden om niet te roken in de buurt van je kind. Je kunt uitleggen dat dit belangrijk is voor de gezondheid van je kind

Houd je eigen huis altijd rookvrij. De afzuigkap, een open raam, en ook buiten roken helpen niet genoeg. Vraag bezoek of ze niet willen roken als ze bij jou zijn. Het is ook verstandig om de auto volledig rookvrij te houden. Een raampje openzetten is niet genoeg. 

Afspraken met anderen

Zorg dat je kind ook bij anderen thuis niet in de rook zit. Bijvoorbeeld bij opa en oma of bij vrienden. Praat hierover en leg uit waarom dat belangrijk is. Vraag hen om niet te roken in het bijzijn van de kinderen. 

Blijven andere mensen in de omgeving van je kind toch in huis roken? Zoek dan naar andere oplossingen. Spreek bijvoorbeeld vaker bij jullie thuis af.

Derdehands rook

Ook schadelijk is derdehands rook. Als mensen roken, slaan de stoffen uit de tabaksrook neer in de omgeving en blijven zo achter op bijvoorbeeld spullen, meubels en kleding.  Deze stoffen kunnen op een later moment weer in de lucht terecht komen. Deze adem je dan weer in.

Zelfs buiten roken is slecht

Zelfs als ouders buiten roken, kunnen zij toch nog slechte stoffen doorgeven aan kinderen.(1) De giftige stoffen uit rook blijven namelijk achter in bijvoorbeeld haren, kleding, huid, meubels en vloerbedekking. Kinderen krijgen deze stoffen binnen door inademen, aanraken en inslikken. Jonge kinderen zijn hier zelfs extra gevoelig voor. Zij kruipen over de vloer, stoppen voorwerpen in hun mond en hebben veel lichamelijk contact. Ook deze derdehands rook is ongezond voor kinderen.

Buiten roken voorkomt dus niet dat kinderen de schadelijke stoffen van rook binnen krijgen. Als ouder kun je dus beter helemaal stoppen met roken.

VIDEO

Video over derdehands rook

Wist je dat… stoffen die achterblijven na het roken schadelijk zijn voor mensen in je omgeving?

Bekijk de documentaire voor meer informatie.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven