single.php
. . . professionals tabaksproducten Rookvrije tabak en nicotinezakjes

Rookvrije tabak en nicotinezakjes

De meeste mensen roken tabak, zoals bij sigaretten of shag. Maar je kunt tabak ook snuiven of erop kauwen. Dat noemen we ‘rookvrije tabak’. De meeste bekende vormen zijn pruimtabak, snuiftabak en ‘snus’.

Pruimtabak is tabak waarop wordt gekauwd, of ‘gepruimd’. Snuiftabak (snuff) is tabak die is fijngesneden waardoor het gesnoven kan worden. Snus is tabak die is vermalen tot een poeder. Dat poeder wordt meestal verpakt in een zakje. Het zakje kan iemand tussen de wang of lip en het tandvlees stoppen. 

Hoe schadelijk is rookvrije tabak?

Rookvrije tabak is over het algemeen minder schadelijk voor de gezondheid dan het roken van tabak. Maar ook rookvrije tabak is schadelijk voor de gezondheid:

  • Rookvrije tabak bevat nicotine en is daardoor verslavend.
  • Het gebruiken van rookvrije tabak verhoogt de kans op sommige vormen van kanker, vooral mondkanker.
  • Het gebruiken van rookvrije tabak kan zorgen voor tand- en tandvleesproblemen, zoals verkleuring, tandsteen en tandvleesontsteking.
  • Het gebruiken van rookvrije tabak tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de ongeboren baby.
  • We weten niet of het gebruiken van rookvrije tabak het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
  • Er zit veel verschil in de samenstelling en het gebruik van rookvrije tabak tussen landen. Het kan veel of weinig nicotine bevatten, of kankerverwekkende stoffen. Hierdoor verschilt het per land hoe schadelijk het gebruik van rookvrije tabak is.

Nicotinezakjes

Een rookvrij product dat nog niet zo lang bestaat, is het nicotinezakje (nicotine pouches of nicotinepods). Nicotinezakjes lijken qua gebruik op snus. De zakjes worden tussen de wang of lip en tandvlees gestopt. Het verschil met snus is dat er in nicotinezakjes geen tabak zit, alleen nicotine.

Nicotinezakjes zijn door de tabaksindustrie op de markt gebracht. In de Europese Unie is de handel in snus verboden. Op rookvrije tabak zoals pruimtabak en snuff moet een waarschuwing staan dat het verslavend en schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Omdat er geen tabak in nicotinezakjes zit, hoeft de industrie zich niet aan deze regels te houden die gelden voor rookvrije tabak.

Deze nicotinezakjes bestaan nog niet zo lang. Daarom is er nog weinig onderzoek gedaan naar hoe schadelijk het is voor de gezondheid. Ook weten we niet of nicotinezakjes effectief zijn als iemand wil stoppen met roken.

In nicotinezakjes zit nicotine. Daardoor zijn nicotinezakjes verslavend. Ook zijn er nicotinezakjes met verschillende smaakjes. Hierdoor kunnen nicotinezakjes aantrekkelijker worden voor jongeren.

Gebruikers van nicotinezakjes kunnen een nicotinevergiftiging oplopen. Iemand heeft dan teveel nicotine in het lichaam. Bij een milde vergiftiging kan die persoon duizelig of misselijk worden en overgeven. Bij een ernstige vergiftiging kan iemand last krijgen van hoofdpijn, een onregelmatige hartslag en een lage bloeddruk. In sommige gevallen kan een ernstige nicotinevergiftiging zorgen voor spiertrekkingen, ernstige ademhalingsproblemen en coma.  

Bekijk meer informatie over pruim- en snuiftabak.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top