. . . Tabaksproducten Rookvrije tabak Wat is rookvrije tabak?
single.php

Wat is rookvrije tabak?

Wat is rookvrije tabak?

Met rookvrije tabak wordt tabak bedoeld die niet wordt gerookt. In plaats daarvan wordt tabak bijvoorbeeld gesnoven of gekauwd. De meest bekende vormen van rookvrije tabak zijn pruimtabak, snus en snuiftabak. Er bestaan ook nicotinezakjes. In die zakjes zit geen tabak, maar wel nicotine

Er zijn meerdere soorten rookvrije tabak. Zo werken ze:

  • Pruimtabak doet men in de wang, en kauwt een beetje. Dat noemen we ook wel pruimen. Daarna spuugt men de tabak weer uit.
  • Bij snuiftabak (snuf) is de tabak die is gedroogd en vermalen tot een poeder. Dat poeder ademt men in door de neus.
  • In snus is gestoomde tabak, verpakt in een klein zakje. Het zakje met tabak doet men onder de lip of in de wang.
  • Nicotinezakjes lijken op snus. Het zijn kleine zakjes, met daarin een poeder met nicotine. Net als snus doet men het zakje onder de lip of in de wang.

Algemene risico’s

Bij rookvrije tabak is er geen rook. Rookvrije tabak wordt namelijk niet verbrand. Bij het verbranden van tabak komen koolmonoxide en teer vrij. Daarom is rookvrije tabak vaak minder slecht voor de longen en de keel. Maar ook rookvrije tabak is slecht voor de gezondheid. In tabak zit de verslavende stof nicotine. En stoffen die de kans op kanker groter maken.

De gevolgen zijn niet voor alle rookvrije tabaksoorten hetzelfde. Bij pruimtabak en snus is er meer risico op tand- en tandvleesproblemen. Ook is er meer kans op kanker in de mond of keel. 

Nicotinezakjes kunnen zorgen voor irritatie in de mond en keel, duizeligheid en misselijkheid. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet bekend. Maar doordat er nicotine in zit, hebben nicotinezakjes een verslavende werking.(1) 

Zwangerschap

Rookvrije tabak heeft voor de zwangerschap veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby, of een baby die te weinig voeding heeft gehad. De baby in de buik kan er zelfs aan doodgaan. Het beste is om nog voor de zwangerschap te stoppen met alle tabaksproducten. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam. Kijk op ikstopnu.nl voor meer informatie over stoppen met roken en zwangerschap.

Pruimtabak en snus zijn allebei verboden in Nederland. Snuiftabak valt onder het rookverbod. Dat betekent dat het alleen verkocht mag worden aan mensen van 18 jaar of ouder. Nicotinezakjes zijn nog redelijk nieuw. Daarom staan er nog geen duidelijke regels of leeftijdsgrenzen voor in de Tabakswet. Op onze pagina over wetten en regels lees je meer over de regels rondom tabak.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over pruimtabak en snuiftabak op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven