single.php
. . . professionals tabaksproducten Shisha-pen

Shisha-pen

De shisha-pen is een variant van de e-sigaret. Beide producten bootsen het roken van een sigaret na, maar bevatten geen tabak. Er wordt vloeistof verhit, waarvan de gebruiker de damp inademt. Maar er zijn ook verschillen:

  • De marketing van de shisha-pen lijkt gericht op jongeren, met felle kleuren en zoete smaakjes. De e-sigaret wordt daarentegen vaak door producenten aanbevolen als alternatief voor reguliere tabaksproducten voor (volwassen) rokers.
  • Een e-sigaret bevat vaak nicotine, een shisha-pen meestal niet.1

Onder basisschoolleerlingen vanaf 11 jaar had 5% in 2013 wel eens een shisha-pen gebruikt. Dit percentage is hoger dan het percentage kinderen dat wel eens heeft gerookt (3%), hoewel het verschil niet statistisch significant is. Onder kinderen op de middelbare school tussen 11 en 16 jaar had 22% wel eens een shisha-pen gebruikt. In beide leeftijdsgroepen gaat het om meer jongens dan meisjes.2 Mogelijk wennen kinderen op deze manier aan de handeling van roken. Gebruik van de shisha-pen zou volgens sommigen de drempel verlagen naar daadwerkelijk beginnen met roken. Hier is echter nog onvoldoende onderzoek naar gedaan.3

Wat betreft gezondheidsrisico’s heeft het RIVM vastgesteld dat een trekje van de shisha-pen irritatie van de luchtwegen veroorzaakt. Het zorgt voor een droge keel en hoesten, vanwege de hoge concentratie propyleenglycol in de damp. Effecten op lange termijn kunnen aan de hand van de beschikbare gegevens echter nog niet worden ingeschat.4

Download gratis de factsheet over Shisha-pen van het Trimbos-instituut voor meer informatie.

Als professional lees je meer inhoudelijke informatie over dit onderwerp op trimbos.nl.

Bronnen

1. Van der Gouwe, D., & Laar, M. van (2013). Factsheet Shisha-pen. Utrecht: Trimbos-instituut.
2. Looze, M. de et al. (2014). HBSC 2013. Gezondheid, welzijn en opvoeding van jongeren in Nederland.
3. Dautzenberg, B., Birkui, P., Noel, J., Orsett, M., Osman, M., & Dautzenberg, M. (2013). E-cigarette: A new tobacco product for school children in Paris. Open Journal of Respiratory Diseases, 3(1), 121-124.
4. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2013). Risicoschatting van de Shisha-pen. Bilthoven: RIVM.

Verwarrend: de term ‘shisha’ wordt ook voor waterpijp gebruikt. Deze pagina gaat echter over de shisha-pen: een sigaretachtig apparaatje, dat een zoete damp afgeeft (zie afbeelding).

Stel een vraag
Scroll naar top