. . . Tabaksproducten Shisha-pen Wat is een shisha-pen?
single.php

Wat is een shisha-pen?

Wat is een shisha-pen?

De shisha-pen is een soort e-sigaret. Er komt rook uit, net als bij een echte sigaret. Maar de shisha-pen bevat geen tabak. Ook zit er meestal geen nicotine in. 

In de shisha-pen zit een vloeistof, die heet wordt bij gebruik. Daardoor verdampt de vloeistof. De damp van die vloeistof ademt de gebruiker daarna in.(1)

Droge keel en hoesten

Het RIVM heeft vastgesteld dat een trekje van de shisha-pen zorgt voor een droge keel en hoesten. Er zit een bepaalde stof in die hiervoor zorgt. Het is verder niet waarschijnlijk dat deze stof kankerverwekkend is. Er is nog niet bekend of de shisha-pen ook na langere tijd gebruiken een risico is voor je gezondheid.(1,2)

Zwangerschap

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het beter om geen shisha-pen te gebruiken. Roken in de zwangerschap heeft namelijk veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.

De shisha-pen en de e-sigaret

In de e-sigaret zit ook vaak nicotine, in de shisha-pen meestal niet. Verder verschillen de shisha-pen en de e-sigaret niet van elkaar. 

De shisha-pen en de waterpijp

Het woord ‘shisha’ wordt ook voor waterpijp gebruikt. Dit is best verwarrend, want de shisha-pen is iets anders. De shisha-pen is namelijk een apparaatje dat op een sigaret lijkt, maar een zoete damp afgeeft. Een waterpijp is een hulpmiddel om pijp- of fruittabak mee te roken.

Soms wordt er onderscheid gemaakt tussen een e-sigaret en een shisha-pen, maar er is geen duidelijk verschil. De e-sigaret en de shisha-pen werken volgens eenzelfde verdampingsprincipe, waarbij een vloeistof, met of zonder nicotine, kan worden verdampt.
Kijk op Trimbos.nl voor meer informatie en cijfers over e-sigaretten.

Vanaf 18 jaar

Er gelden regels voor de verkoop van de shisha-pen. Zo is de shisha-pen pas te koop vanaf 18 jaar.

Nationaal Preventieakkoord

De shisha-pen mag gebruikt worden in Nederland. Wel zijn er regels om ervoor te zorgen dat jongeren niet beginnen met het gebruik hiervan. In het Nationaal Preventieakkoord is daarom een aantal maatregelen opgenomen. Zo is vanaf 2022 de shisha-pen alleen in een neutrale verpakking te koop en zijn verschillende smaakjes niet meer toegestaan.(3)

Bronnen

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Bekijk de informatiepagina over de e-sigaret (vape) en shisha-pen op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven