. . . Roken Opvoeding Hoe kan ik mijn kind leren nee zeggen tegen een sigaret?
single.php

Hoe kan ik mijn kind leren nee zeggen tegen een sigaret?

Hoe kan ik mijn kind leren nee zeggen tegen een sigaret?

Een kind met meer zelfvertrouwen zal eerder nee zeggen tegen een sigaret. Daarnaast helpt het als je kind niet overvallen wordt als het een sigaret aangeboden krijgt. Door hierover in gesprek te gaan met je kind, geef je je kind de tijd om er al eens van tevoren over na te denken. Vragen die je aan je kind kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe reageer jij als iemand je een sigaret/drankje aanbiedt?
  • En wat zeg je als iemand blijft aandringen?

Een paar tips die je je kind kunt meegeven:

  • Wees duidelijk en zelfverzekerd. Als je nee zegt, is het belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt. Dus rechtop staan, duidelijk praten en oogcontact maken. “Nee, dank je, ik rook niet.” Als je kind zeker van zichzelf is, zal niemand het raar vinden als je niet rookt.
  • Leg uit waarom je niet rookt. Bijvoorbeeld “Nee dank je, ik voetbal 3 keer per week, ik wil mijn conditie goed houden.” Praat met je kind over redenen om wel of niet te roken. Wat zijn voor jou redenen om niet te roken? Zo staat je kind niet met zijn mond vol tanden als de situatie zich voordoet. 
  • Kaats de bal terug, als iemand aandringt. ‘Waarom is het flauw om niet te roken?’ ‘Waarom ben ik gezelliger met een sigaret als zonder?’ 
  • Bedenk samen wat anderen kunnen zeggen om je over te halen toch te roken. Bedenk dan samen hoe je daarop kunt reageren. Je kunt er een spelletje van maken. Jij probeert je kind over te halen, je kind probeert jou over te halen.

Meer informatie kun je ook vinden op helderopvoeden.nl. Deze website voor ouders met opgroeiende kinderen bevat tips en informatie over ondermeer roken, drinken en drugs.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven