. . . Roken Opvoeding Kinderen raken makkelijker verslaafd aan roken
single.php

Kinderen raken makkelijker verslaafd aan roken

Kinderen raken makkelijker verslaafd aan roken

In een sigaret zit de verslavende stof nicotine. Nicotine zorgt voor belonende effecten, namelijk een prettig, kalm en opgewekt gevoel. Maar na 20 minuten begint de hoeveelheid nicotine in het lichaam alweer te dalen. De roker wordt onrustig, minder geconcentreerd of chagrijnig. Dit zijn ontwenningsverschijnselen

Kinderen zijn erg gevoelig voor de stof nicotine. Als jongeren merken dat ze door nicotine zich rustiger en opgewekter gaan voelen, dan is de kans groot dat ze steeds vaker een sigaret gaan opsteken. 

Zin in een sigaret

De hersenen willen een half uur na een sigaret alweer het fijne gevoel terugkrijgen. Er ontstaat zin om te roken. Als de roker daaraan toegeeft, verdwijnen de ontwenningsverschijnselen en voelt de roker zich weer goed. Deze belonende effecten van nicotine spelen een belangrijke rol bij het doorgaan met roken, doordat iemand steeds opnieuw wil roken als het nicotine niveau daalt. Zo ontstaat er een verslaving

Kinderen zijn gevoeliger

De hersenen van kinderen zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Vooral het voorste gedeelte van het brein (de prefrontale cortex) moet nog groeien. In dat deel van de hersenen wordt goed nagedacht over keuzes en de gevolgen van die keuzes op lange termijn. Maar pubers hebben die controle nog niet (altijd). Daardoor kunnen jongeren plotseling iets doen zonder er goed over na te denken. Ze geven bijvoorbeeld eerder toe aan de zin in een sigaret.

De werking van de jonge hersenen zorgen niet alleen voor een grotere kwetsbaarheid om te beginnen met roken, maar ook om door te gaan met roken als de eerste sigaret eenmaal gerookt is. Er is een grotere kans op positieve en belonende gevoelens bij de eerste rookervaring in de pubertijd.

Door verschillende directe en permanente effecten van nicotine en roken op de ontwikkelende hersenen, kan het moeilijker zijn voor jongeren om te stoppen met roken. Het gebruik van sigaretten kan er voor zorgen dat de hersenen veranderen. Hierdoor wordt het roken steeds minder een bewuste actie, maar steeds meer gewoontegedrag. Roken is dus heel risicovol voor kinderen, omdat zij eerder een nicotineverslaving kunnen ontwikkelen.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Bekijk dan ook onze informatie op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven