. . . Tabaksproducten E-sigaret (vape) Gebruik van de e-sigaret is slecht voor de longen
single.php

Gebruik van de e-sigaret is slecht voor de longen

Gebruik van de e-sigaret is slecht voor de longen

Gebruik van de e-sigaret is slechter dan gedacht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de e-sigaret slecht kan zijn voor de longen. De gevolgen van de e-sigaret op de lange termijn zijn nog onbekend.(1)

Stoffen die kanker veroorzaken in de e-sigaret

De e-sigaret leek eerst een gezond en aantrekkelijk alternatief voor roken. De e-sigaret mist veel van de giftige stoffen die in tabaksrook zitten. Maar ook stoffen in de damp van e-sigaretten kunnen zorgen voor kanker.

De cellen in de longen beschadigen

De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret is slecht voor de cellen aan de binnenkant van de longen. De cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn. Er kan dan minder zuurstof worden opgenomen. Ook kan het immuunsysteem minder goed reageren op virussen en bacteriën die de longen in komen.

De schade op lange termijn is nog onbekend

De schadelijkheid van de e-sigaret op de lange termijn is nog onbekend. Dit komt doordat de e-sigaret nog niet lang genoeg bestaat om er langdurig onderzoek naar te kunnen doen. Ook ontwikkelen longziekten, hart- en vaatziekten en kanker zich vaak langzaam.

Aantrekkelijk voor jongeren

De e-sigaret blijkt aantrekkelijk voor jongeren. Er zijn veel verschillende smaakjes verkrijgbaar. Veel jongeren vinden die smaakjes lekker. Daarnaast hebben tabaksverkopers op sociale media reclame gemaakt die gericht is op jongeren. Zo probeert men ervoor te zorgen dat jongeren een positief beeld krijgen van de e-sigaret.

Veel scholieren experimenteren met de e-sigaret. Kijk voor de laatste cijfers op deze pagina van Trimbos.nl.

Overstappen op de e-sigaret is minder gezond

Onderzoekers hebben ontdekt dat helemaal overstappen van roken op de e-sigaret minder slecht is voor de gezondheid. Maar alleen als diegene helemaal geen tabak meer rookt. En ook bij het gebruiken van de e-sigaret loop je risico. In de damp zitten giftige stoffen die slecht zijn voor de longen. Het is daarom altijd beter om te stoppen.

Roken én e-sigaret gebruiken is extra slecht

Het gebruik van de e-sigaret gecombineerd met de gewone sigaret is heel erg slecht voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt mensen die de e-sigaret én de sigaret roken, meer nicotine in hun lichaam kunnen krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn. En mensen die allebei gebruiken kunnen meer risico lopen op bijvoorbeeld hartproblemen. Maar de precieze gevolgen van de e-sigaret en de sigaret worden nog onderzocht.

Stoppen met roken of vapen?

Stoppen met roken of vapen is altijd een goed idee, maar door de verslaving kan dat lastig zijn. Op de website ikstopnu.nl vind je handige tips en hulp bij het stoppen met roken en stoppen met vapen.

Bezoek je deze pagina voor je werk?

Bekijk de informatiepagina over de e-sigaret (vape) en shisha-pen op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven