. . . Tabaksproducten E-sigaret (vape) Wat zijn de risico’s en gevolgen van het gebruik van een e-sigaret?
single.php

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het gebruik van een e-sigaret?

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het gebruik van een e-sigaret?

De damp van e-sigaretten bevat allerlei giftige stoffen. E-sigaretten zijn dus ongezond.

In een e-sigaret (ook wel vape genoemd) wordt geen tabak verbrand. Gebruikers krijgen dus niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Daarom denken veel mensen dat het beter is voor de gezondheid om e-sigaretten te roken. Maar dat kunnen we nog niet zeggen. Er is te weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van de e-sigaret op lange termijn. Maar uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de e-sigaret niet veilig is voor de gezondheid.

Combinatie met sigaret

Je kunt beter geen e-sigaret én sigaret gebruiken. Die combinatie is nog slechter dan alleen een gewone sigaret roken. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans om te overlijden groter is als je sigaretten rookt en een e-sigaret gebruikt.

Hoesten en ademhaling

De e-sigaret is een redelijk nieuw product. Daarom weten we nog niet alle gevolgen op de lange termijn. Maar mensen die regelmatig dampen met een e-sigaret, kunnen last krijgen van hoesten of een piepende ademhaling.

Giftige stoffen

In de damp van een e-sigaret zitten giftige stoffen, zoals propyleenglycol en glycerol. Die stoffen kunnen zorgen voor hartkloppingen. En er is een grotere kans om kanker te krijgen.(1)

Nicotine is verslavend

In de meeste e-vloeistoffen wordt nicotine gedaan. Nicotine is een verslavende stof. Mensen kunnen daardoor verslaafd raken aan e-sigaretten.

Conclusie

De e-sigaret is dus waarschijnlijk minder schadelijk voor de gezondheid dan de tabakssigaret, maar zeker niet onschadelijk.(1)

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de e-sigaret (vape) en shisha-pen op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven