. . . Tabaksproducten E-sigaret (vape) Wat zijn de risico’s en gevolgen van het gebruik van een e-sigaret?
single.php

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het gebruik van een e-sigaret?

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het gebruik van een e-sigaret?

De damp van e-sigaretten bevat veel giftige en kankerverwekkende stoffen. E-sigaretten zijn dus schadelijk voor de gezondheid.

In een e-sigaret (ook wel vape genoemd) wordt geen tabak verbrand. Gebruikers krijgen dus niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Daarom denken veel mensen dat e-sigaretten of vapes niet zo schadelijk zijn. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de e-sigaret óók schadelijk en ongezond is.

Combinatie met sigaret

Je kunt beter geen e-sigaret én tabakssigaret gebruiken. Die combinatie is nog slechter dan alleen roken of vapen. Onderzoek laat zien dat mensen die roken én vapen meer kans hebben op een beroerte en problemen met hun luchtwegen en longen.

Hoesten en ademhaling

De e-sigaret bestaat nog niet zo lang. Daarom weten we nog niet alle gevolgen op de lange termijn. Op korte termijn weten we dat wel. Mensen die vapen gaan meer hoesten en piepen. Ook kan diegene nicotinevergiftiging krijgen: iemand wordt dan duizelig en misselijk en kan overgeven en flauwvallen.

Giftige stoffen

In de damp van een e-sigaret zitten chemische stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid(1) Door het inademen van deze stoffen kun je last krijgen van je neus, keel en ogen. Ook kun je gaan hoesten. Sommige stoffen zijn giftig of kankerverwekkend. Als je deze stoffen inademt kun je ziek worden.

Nicotine is verslavend

In de meeste e-vloeistoffen wordt nicotine gedaan. Nicotine is een verslavende stof. Mensen kunnen daardoor verslaafd raken aan e-sigaretten.

Conclusie

E-sigaretten zijn schadelijk voor je gezondheid. Er zitten giftige en kankerverwekkende stoffen in de damp. Hierdoor kun je klachten krijgen en ziek worden. De e-sigaret bestaat nog niet zo lang. Daarom is onderzoek naar de lange termijn gevolgen nog niet mogelijk. E-sigaretten zijn minder schadelijk dan tabakssigaretten, maar nog steeds ongezond.(1)

Stoppen met roken / vapen

Heb je hulp nodig bij het stoppen met roken of de e-sigaret? Kijk dan op ikstopnu.nl.

Laatst bijgewerkt

De informatie op deze pagina is op 10 oktober 2023 voor het laatst aangepast.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de e-sigaret (vape) en shisha-pen op trimbos.nl.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Stel een vraag
Scroll naar boven