. . . Tabaksproducten Pijptabak Wat is pijptabak?
single.php

Wat is pijptabak?

Wat is pijptabak?

Pijptabak wordt gemaakt van de tabaksplant. Pijptabak is grof gesneden tabak. Fabrikanten voegen er soms ook smaakstoffen aan toe. Pijptabak met extra smaak noemt men gesausde pijptabak.

Pijptabak rook je in een pijp. De pijptabak wordt in ‘plukjes’ in de voorkant van de pijp gedaan. Die voorkant noemen we de kop. Als de kop gevuld is, drukt de gebruiker de tabak een beetje aan. Daarna steekt de gebruiker de tabak aan met een lucifer of aansteker.

Net als gewone tabak, is pijptabak slecht voor je gezondheid. Bij het verbranden van de tabak komen er giftige stoffen en nicotine vrij. Vaak ademen pijprokers de rook minder diep in dan sigarettenrokers. De gevolgen van pijproken zijn ongeveer even slecht als het roken van sigaretten. Pijproken geeft een grotere kans op verschillende vormen van kanker.

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.

Pijptabak en shag zijn bijna hetzelfde. Het verschil is vooral hoe fijn de tabak is gesneden. Tabak voor de pijp is vaak grof. Voor shag en sigaretten wordt de tabak kleiner gemaakt. En in pijptabak zitten soms extra smaakstoffen. 

Het roken van pijp en pijptabak valt onder het rookverbod. Je leest er meer over op de pagina wet- en regelgeving.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over pijptabak op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven