single.php
. . . kind Hoe kan ik mijn kind leren “nee zeggen” tegen een sigaret?

Hoe kan ik mijn kind leren “nee zeggen” tegen een sigaret?

Een kind met meer zelfvertrouwen zal eerder nee zeggen tegen een sigaret. Daarnaast help het als je kind niet overvallen wordt als het een sigaret aangeboden krijgt. Door hierover in gesprek te gaan met je kind, geef je je kind de tijd om er al eens van tevoren over na te denken. Vragen die je aan je kind kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe reageer jij als iemand je een sigaret/drankje aanbiedt?
  • En wat zeg je als iemand blijft aandringen?

Een paar tips die je je kind kunt meegeven:

  • Wees duidelijk en zelfverzekerd. Als je nee zegt, is het belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt. Dus rechtop staan, duidelijk praten en oog contact maken. “Nee, dank je, ik rook niet.” Als je kind zeker van zich zelf is, zal niemand het raar vinden als je niet rookt.
  • Leg uit waarom je niet rookt. Bijvoorbeeld “Nee dank je, ik voetbal 3 keer per week, ik wil mijn conditie goed houden.” Praat met je kind over redenen om wel of niet te roken. Wat zijn voor jou redenen om niet te roken? Zo staat je kind niet met zijn mond vol tanden als de situatie zich voor doet. 
  • Kaats de bal terug, als iemand aandringt. ‘Waarom is het flauw om niet te roken?’ ‘Waarom ben ik gezelliger met een sigaret als zonder?’ 
  • Bedenk samen wat anderen kunnen zeggen om je over te halen toch te roken. Bedenk dan samen hoe je daar op kunt reageren. Je kunt er een spelletje van maken. Jij probeert je kind over te halen, je kind probeert jou “onder de tafel te krijgen “.

Ook kun je de folder Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen? bestellen of downloaden. Deze ouderfolder bevat tips en informatie voor de meest effectieve opvoedaanpak voor roken, drinken en blowen.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top