single.php
. . . zwanger Praat op tijd met kinderen over roken

Praat op tijd met kinderen over roken

Als ouder heb je invloed op keuzes van je kind. Maak dus gebruik van die invloed door op tijd te praten met je kind over roken.

Ouders denken vaak dat ze minder invloed hebben als hun kind ouder wordt. Dit komt bijvoorbeeld doordat de omgeving en vrienden belangrijker worden voor hun kind. Toch blijven veel kinderen het heel belangrijk vinden wat hun ouders denken en hebben ouders wel invloed op sommige keuzes van hun kind. Kinderen hebben regels nodig bij het verkennen van grenzen. Juist in de puberteit zijn die regels hard nodig. 

Regels stellen over roken helpt!

Als je niet wilt dat je kind gaat roken, is het belangrijk om daar duidelijk over te zijn. 1Verdurmen, J., Kleinjan, M., & Schulten, I. (2015). De rol van ouders (en vrienden) bij het roken
van adolescenten: Stand van zaken 2015. Utrecht, Nederland: Trimbos-instituut.
https://assets.nix18voorprofs.nl/docs/14934541-a08c-411d-b381-f1897f8e41f9.pdf 
Kinderen blijken gevoelig voor het oordeel dat ouders hebben over roken. Als je als ouder afkeurend reageert op roken, dan is de kans kleiner dat je kind ermee gaat experimenteren.

Daarnaast helpt het om regels op te stellen. Regels hebben vooral nut als jongeren nog niet roken. Maak duidelijke afspraken: bijvoorbeeld dat je kind niet rookt voor zijn of haar 18e verjaardag. Het is belangrijk dat je als ouder uitlegt waarom je die afspraken maakt. Natuurlijk zullen jongeren het daar niet altijd mee eens zijn. Het helpen om een beloning in het vooruitzicht te stellen, bijvoorbeeld: ‘als je nog niet rookt op je 18e verjaardag dan betalen wij je rijbewijs’. 

Je laat als ouders zo zien dat het iets waard is om niet te roken. Daarnaast hebben jongeren zo een goed argument om naar anderen toe duidelijk te maken waarom ze niet willen roken. ‘Anders krijg ik mijn rijbewijs niet.’ 2Van der Vorst, H., Vermeulen, E. & Van den Eijnden, J.M. (2010). Rook – en alcohol specifieke
opvoeding. Kind & Adolescent (2010) vol 31, issue 4, pp 255-265.
https://core.ac.uk/download/pdf/16174553.pdf

Tips om met je kind in gesprek te gaan over roken  

Een paar tips voor een gesprek over roken: 

  • Begin een gesprek over roken voordat je kind naar de brugklas gaat 
  • Zorg ervoor dat het voor jullie allebei een rustig moment is om te praten.
  • Wees open en eerlijk
  • Geef je kind de kans om zijn of haar eigen mening te vertellen.
  • Zorg dat je zelf genoeg weet over de risico’s van roken
  • Leg uit dat roken verslavend is en dat het moeilijk is om ermee te stoppen.
  • Reken samen eens uit hoeveel roken zou kosten en wat je kind allemaal van dat geld kan doen.
  • Begin er niet te vaak over. Het is niet nodig om vaak met je kind over roken te praten. Beter een keer een goed gesprek, dan er te vaak weer over te beginnen.   

Ga ook het gesprek aan als je zelf rookt

Rook je als ouder zelf, dan kan het moeilijk zijn om als ouder het goede voorbeeld te geven. Toch kunnen rokende ouders best uitleggen dat ze niet willen dat hun kind rookt. Ze kunnen vertellen dat jongeren nog sneller verslaafd kunnen raken dan volwassenen. En dat het dus erg moeilijk is om te stoppen als je eenmaal rookt.

NIX 18 Een open gesprek

 
Stel een vraag
Scroll naar top