. . . Cijfers Hoe is roken populair geworden?
single.php

Hoe is roken populair geworden?

Hoe is roken populair geworden?

Columbus bracht tabak naar Europa

Rond 1492 kwam er voor het eerst tabak naar Europa. Zeemannen zoals Columbus kregen tabak van de bevolking in Noord-Amerika en Midden-Amerika. Men dacht dat het een medicijn was. Daarom werd het gebruikt tegen klachten zoals hoofdpijn en verkoudheid. Men rookte tabak in pijpen of maakte er snuiftabak van.

Door groeiende handel werd tabak goedkoper

De eerste sigaretten werden gemaakt in 1850. Al snel kwamen er machines voor. Zo kon men steeds sneller en steeds meer sigaretten maken. Het maken van sigaretten werd door de machines ook goedkoper. Ze werden voor steeds meer mensen betaalbaar. En door groeiende handel ook op steeds meer plekken beschikbaar.

Reclame maakte roken populair

Over de hele wereld werd steeds meer geld verdiend met tabak. Makers van tabaksproducten gingen ook steeds meer reclame maken. Bij sigaretten werd het beeld geschept van avontuur beleven, vrij en zorgeloos zijn. Ze werden aangeprezen als een middel voor ontspanning. Zo werden veel mensen verleid om te roken.

Tabak geeft meer stress, niet minder

Nu weten we al een tijd dat het roken van tabak helemaal niet voor ontspanning zorgt. Nicotine en andere stoffen in tabak zorgen juist voor een hogere bloeddruk en stress. En doordat nicotine verslavend is, blijf je roken. Daarom mogen tabaksfabrikanten in Nederland geen reclame meer maken. We weten nu ook dat je van roken verschillende vormen van kanker of andere dodelijke ziektes kunt krijgen. 

Roken wordt minder populair

De laatste jaren roken er steeds minder mensen in Nederland.(1)
Kijk op trimbos.nl voor de laatste cijfers over roken.

Stel een vraag
Scroll naar boven