. . . Tabaksproducten Sigaret Wat is een sigaret?
single.php

Wat is een sigaret?

Wat is een sigaret?

Een sigaret is een dun, wit staafje van papier met daarin tabak. Naast tabak, zitten er heel veel andere stoffen in een sigaret. Er zijn meer dan 4.000 chemische stoffen en wel 40 stoffen in gevonden die kanker kunnen veroorzaken.

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is meer te lezen over deze stoffen.

Een sigaret is aan te steken met een aansteker of lucifer. De gebruiker stopt de sigaret vervolgens in de mond om te roken. Zo ademt hij of zij dus de rook van de sigaret in. Dit geeft vaak een prettig en ontspannen gevoel. Dit komt door de nicotine in een sigaret, een verslavende stof. Na een paar minuten is de sigaret op. Maar doordat een sigaret verslavend is, kan de gebruiker er meer van willen roken.

Bij het roken van een sigaret krijgt de gebruiker de giftige producten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste oorzaak van schade aan je gezondheid. Bekend is dat roken een hogere kans geeft op kanker en ziektes aan het hart. Over het algemeen hebben mensen die roken een slechtere gezondheid.(1) 

Nicotine

Ook bevat shag de verslavende stof nicotine. Die zorgt onder andere voor een hogere bloeddruk. En het stoppen met roken wordt er moeilijker door. 

Minder zwaar niet beter

Sigaretten met minder zware tabak zijn niet beter voor je gezondheid. Ook hierin zitten ontzettend veel slechte stoffen. 

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam.

Een sigaret is kant-en-klaar te koop bij bepaalde verkooppunten. De tabak zit er al in. Shag is als losse tabak te koop. Ook zit er een filter in een sigaret, die in een zelfgemaakte shag niet zit. Shag moet de gebruiker in een vloeitje rollen om zo zelf een sigaret te maken.

Er is in de cijfers die bekend zijn over roken, geen onderscheid gemaakt tussen shag en sigaretten.

  • 1 Op de 5 mensen in Nederland van 18 jaar en ouder rookt.
  • Er zijn meer mannen die roken, dan vrouwen die roken.
  • Sigaretten en shag zijn de meest gerookte tabaksproducten door volwassenen. Jongeren hebben vaker (ooit) een e-sigaret gebruikt dan een tabakssigaret.

Voor de meest recente cijfers over sigaretten en andere tabaksproducten kijk je op Trimbos.nl.

Veel mensen beginnen met roken van sigaretten uit nieuwsgierigheid. Vaak als ze jong zijn. Omdat in sigaretten de verslavende stof nicotine zit, willen mensen gauw vaker roken en zijn ze na een tijdje verslaafd. Sommige mensen denken dat roken zorgt voor ontspanning, maar dit klopt niet. Roken veroorzaakt eerder psychische klachten zoals stress, angst en depressieve gevoelens. Stoppen met roken kan ervoor zorgen dat die klachten juist minder worden. Soms al na 6 weken.

Gewoonte

Ook is roken van sigaretten vaak een gewoonte geworden. Net als het drinken van een kop koffie ‘s morgens. Het ‘hoort’ dan bij het dagelijks leven. Het is voor veel mensen lastig deze gewoonte te doorbreken. Hoe je kunt stoppen met roken, staat op ikstopnu.nl

In Nederland zijn sigaretten te koop vanaf 18 jaar. Het roken van sigaretten mag ook pas vanaf 18 jaar.

In Nederland geldt de tabaks-en rookwarenwet. Hierin staat onder andere dat roken pas mag vanaf 18 jaar, er geen reclame gemaakt mag worden over roken en het verboden is om in de horeca te roken. Sigaretten horen onder deze wet. Op onze pagina over wet en regels is meer te lezen.

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de sigaret en shag op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven