. . . Tabaksproducten Sigaret Wat zijn de risico's en gevolgen van het roken van sigaretten of shag?
single.php

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het roken van sigaretten of shag?

Wat zijn de risico’s en gevolgen van het roken van shag of sigaretten?

Roken is slecht voor de gezondheid. Door roken zijn er meer risico’s op korte termijn, maar vooral op lange termijn. Dit geldt ook voor shag en sigaretten. Hoe meer en hoe langer iemand rookt, hoe groter die risico’s zijn. 

Slechtere conditie en meer kans op kanker

Op korte termijn is bijvoorbeeld te merken dat de conditie veel slechter is als men rookt. En de adem ruikt niet fris. Op lange termijn is er bijvoorbeeld meer kans op het krijgen van verschillende soorten kanker, ziektes aan het hart en de longen. Ook het gebit verkleurt en de vruchtbaarheid vermindert. (1,2)

Problemen bij operaties

Verder hebben mensen die roken meer kans op bijvoorbeeld problemen bij een operatie, omdat een wond minder snel geneest. Daarom wordt vaak aangeraden om enkele weken voor en na een operatie niet te roken.

Verslavend

Roken is ontzettend verslavend. Dit komt door de nicotine in sigaretten en shag. Nicotine is een verslavende stof.

Zwangerschap

Roken in de zwangerschap heeft veel nadelen. Bijvoorbeeld een te vroeg geboren baby of een baby die te weinig voeding heeft gehad. Een baby kan er zelfs aan dood gaan. Het beste is om al te stoppen met roken voor de zwangerschap. Zo is er meer kans op een zwangerschap en minder kans op een miskraam. 

Op trimbos.nl lees je meer over de schadelijkheid van shag en sigaretten.

Bronnen

  • U.S.Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion (US) Office on Smoking and Health. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress A Report of the Surgeon General. A Rep Surg Gen. 2014;1081.
  • Poos MJJC, Hilderink HBM, Zantinge EM, Jager FF. Roken [Internet]. 2020

Heb je een vraag?

Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Roken Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt. Medewerkers van de Infolijn staan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur voor je klaar.

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Neem dan een kijkje op de informatiepagina over de sigaret en shag op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven