. . . Roken Zwangerschap Roken tijdens de zwangerschap
single.php

Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap

Wanneer je niet rookt, hebben jij en je baby minder kans op problemen met de gezondheid. 

Miskraam en wiegendood

Van elke 10 zwangerschappen eindigt er 1 in een miskraam. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 20.000 vrouwen hiermee te maken. Vrouwen die roken, hebben een grotere kans op een miskraam. Als de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, gaat de baby ook vaker dood tijdens de geboorte of na de geboorte. Bijvoorbeeld aan wiegendood. 

Vroeggeboorte

Roken vergroot de kans op een vroeggeboorte. Dat betekent dat de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Kinderen die te vroeg worden geboren hebben vaak een moeilijke start. Dit komt doordat de organen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Problemen met de ademhaling, de bloedsomloop, zuurstof in de hersenen en andere belangrijke organen kunnen het gevolg zijn. Ook komen infecties, voedingsproblemen en onderkoeling vaker voor.

(Te) laag gewicht baby

Vrouwen die de hele zwangerschap blijven roken, krijgen een baby die zo’n 150-300 gram minder weegt. Regelmatig meeroken leidt tot een 30-60 gram lichtere baby. De bevalling van een te licht kind is moeilijker, omdat het kind zwakker is. Er moet dan sneller worden ingegrepen. Bijvoorbeeld met een keizersnede of inknippen.

Direct na de bevalling hebben baby’s met een lager geboortegewicht meer moeite om zichzelf warm te houden en meer kans op een te weinig suiker in het bloed. Op latere leeftijd hebben deze kinderen vaker last van problemen met het gedrag. Vooral als de groeivertraging in het begin van de zwangerschap is ontstaan.

Loslating placenta

Loslating van de placenta betekent dat de moederkoek (placenta) los komt van de wand van de baarmoeder. Hierdoor krijgt de baby geen zuurstof meer. Normaal laat de placenta pas los van de baarmoeder, nadat de baby geboren is. Maar hierbij gebeurt dat dus al voor de geboorte. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op het loslaten van de placenta. Net als alcohol en het gebruik van sommige drugs.

Aangeboren afwijkingen

Als je rookt heeft je baby meer kans op aangeboren afwijkingen. Zoals een hazenlip, hartproblemen of klompvoetjes. 

Problemen op de lange termijn voor het kind

  • De longen van het kind werken minder goed
  • Hersenbeschadiging door de nicotine: op latere leeftijd mogelijk ADHD, leerproblemen en een lagere intelligentie.
  • Er is zelfs een verband tussen roken tijdens de zwangerschap en overgewicht bij het kind op latere leeftijd. Nicotine beïnvloedt de spijsvertering en kan deze bij ongeboren baby’s blijvend veranderen. 

Waarom is roken tijdens de zwangerschap ongezond?

  • Bij ongeboren kinderen zijn de organen nog niet ‘af’. Schadelijke stoffen kunnen bij ongeboren kinderen daarom langer in het bloed blijven en meer schade aanrichten.
  • Ongeboren kinderen zijn negen maanden lang volop in ontwikkeling. Dat is een kwetsbare fase. Als het misgaat, zijn de veranderingen vaak blijvend. 
  • Tabaksrook bevat nicotine en koolmonoxide. Nicotine vernauwt de bloedvaten. Ook de bloedvaten die voeding en zuurstof naar de baby vervoeren. Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof, waardoor het bloed minder zuurstof kan bevatten. De baby krijgt door roken dus minder zuurstof en minder voedingsstoffen

Meer informatie over roken tijdens de zwangerschap kun je vinden in de folder Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!’

Hoeveel baby’s overlijden doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt?

In 2021 zijn ongeveer 19 tot 30 baby’s overleden doordat hun moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt. Dit gaat om sterfte tijdens een zwangerschap van ten minste 24 weken en tot 4 weken na de geboorte. Dit heet de perinatale sterfte.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

5 Redenen om te stoppen met roken van en voor moeders

Moet mijn partner stoppen met roken als ik zwanger ben?

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Lees meer over de risico’s van roken en adviezen met betrekking tot zwangerschap op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven