. . . Roken Zwangerschap Zwangerschap en roken
single.php

Zwangerschap en roken

Zwangerschap en roken

Heb je een kinderwens, is er een kindje op komst of hebben jullie een kind? Stoppen met roken is een van de belangrijkste stappen die jullie kunnen zetten voor een gezonde start voor jullie kind.

In welke periode van de zwangerschap is roken schadelijk?

Roken is tijdens de gehele zwangerschap schadelijk. Ook in de eerste periode van de zwangerschap. In deze periode worden de organen van je baby gevormd. Tabaksrook kan dit proces verstoren. In de laatste drie maanden van de zwangerschap groeien baby’s heel hard. Als je in die maanden rookt, groeit je baby minder goed. Niet alleen rondom de zwangerschap, maar ook na de geboorte is tabaksrook schadelijk.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

De verloskundige, gynaecoloog of huisarts kan je helpen bij het stoppen met roken of je verwijzen naar een coach of andere ondersteuning. Of ga naar www.ikstopnu.nl voor meer informatie.

Lees meer over waarom en hoe je stopt met roken voor, tijdens én na de zwangerschap:

Bezoekt u deze pagina voor uw werk?

Lees meer over de risico’s van roken en adviezen met betrekking tot zwangerschap op trimbos.nl.

Stel een vraag
Scroll naar boven