. . . Roken Zwangerschap Stoppen met roken vóór de zwangerschap
single.php

Stoppen met roken vóór de zwangerschap

Stoppen met roken vóór de zwangerschap

Het is belangrijk om te stoppen met roken vóór de zwangerschap. Als je stopt met roken dan is de kans op een miskraam kleiner en ben je vruchtbaarder. Daarom is het een goed idee om in de eerste weken van de zwangerschap al volledig rookvrij te zijn.

Vaak weet je pas na een paar weken dat je zwanger bent. Maar het ongeboren kind is ook in de eerste weken van de zwangerschap gevoelig voor de schadelijke gevolgen van roken. In die eerste weken ontwikkelen de belangrijke organen zich. Daarom is het belangrijk om eerst te stoppen met roken en pas daarna te stoppen met de pil (of andere anticonceptie).

Animatie ‘Rookvrij zwanger worden’

Deze animatie laat zien waarom het belangrijk is om al te stoppen met roken voordat jullie proberen zwanger te raken.

Moet mijn partner stoppen met roken als ik zwanger ben?

Het is belangrijk dat je partner ook stopt met roken. Dan krijg je als zwangere vrouw ook geen tweedehands of derdehands rook binnen. Bovendien kunnen jullie elkaar steunen bij het stoppen met roken. Samen stoppen is makkelijker dan in je eentje stoppen.

Een extra voordeel is dat de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen verbetert als ze stoppen met roken. Als jullie samen stoppen met roken dan wordt het dus makkelijker om zwanger te worden.

Stoppen met roken

Als je tijdens de zwangerschap stopt met roken, kan dat risico’s voorkomen: zwangere vrouwen die stoppen met roken, bevallen minder vaak te vroeg dan zwangere vrouwen die blijven roken. Ook zijn hun baby’s minder vaak te licht.

Je kan het beste ruim vóór de zwangerschap stoppen met roken. Als je rookt kort vóór de zwangerschap of in het begin van de zwangerschap, heeft je baby namelijk al een hogere kans op aangeboren afwijkingen.

Stoppen met roken is het beste wat je voor een kind kunt doen. Op onze website ikstopnu.nl vind je tips en hulp bij het stoppen met roken. Voor (aanstaande) ouders die roken en willen stoppen is er ook telefonische coaching. Je kunt je aanmelden voor een gratis kennismakingsgesprek bij Rookvrije Ouders.

Meer weten over stoppen met roken?

  • Lees tips en adviezen
  • Ontdek hoe je zelf kunt stoppen met roken
  • Bekijk welke hulp er mogelijk is

Meer informatie

Wil je meer informatie over de invloed van roken vóór de zwangerschap?
Bekijk de folder ‘Kinderwens? Rookvrij is de beste start’.

Wil je meer informatie over de invloed van roken tijdens de zwangerschap?
Bekijk de folder ‘Rookvrij zwanger? Dat bevalt beter!’

Stel een vraag
Scroll naar boven